1. ඔබට ප්රමාණවත් නින්දක් නොලැබේ.
ප්රතිවිපාක:
• එය ඔබේ පරිවෘත්තීය ක්රියාවලියට බලපාන අතර එය ඉතා මන්දගාමී වේ.
• ප්රමාණවත් නින්දක් නොලැබීමෙන් ඔබට කුසගින්න දැනේ.
• එය ඔබේ කෝටිසෝල් මට්ටම වැඩි කරයි.
• ඔබට වෙහෙස දැනෙන නිසා ව්යායාම කිරීම අඩුයි.
නිර්දේශය:
ඔබ දිනකට අවම වශයෙන් පැය 8 ක්වත් නිදා ගත යුතුය.
2. ඔබ රාත්රී භෝජන සංග්රහයේදී අධික ලෙස ආහාර ගන්නවා.
ප්රතිවිපාක:
• ඔබ ඕනෑවට වඩා හෝ අධික ආහාර අනුභව කරන අතර එහි ප්රතිඵලයක් ලෙස ඔබේ ආහාර දිරවීම මන්දගාමී වේ. විශේෂයෙන් රාත්රී කාලයේදී.
• ඔබ ආහාර ගන්නා අතරතුර රූපවාහිනිය නැරඹීමට නැඹුරු වන අතර එය ඔබට වැඩිපුර ආහාර ගැනීමටද හේතු වේ.
නිර්දේශය:
ප්රධාන වශයෙන් ප්රෝටීන් සහ එළවළු වලින් සමන්විත සැහැල්ලු රාත්රී භෝජන සංග්රහයක් තෝරන්න.
3. රාත්රී ආහාරයෙන් පසු ඔබ නින්දට යන්න.
ප්රතිවිපාක:• එමගින් ඔබට වැඩිපුර මේද සෛල එකතු වේ.
• ඔබට ආහාර ජීර්ණ ගැටළු ඇතිවේ.
නිර්දේශය:
නින්දට පැය 1.5-2 කට පමණ පෙර ඔබ රාත්රී ආහාරය ගත යුතුය.
4. රාත්රී ආහාරය සඳහා ඔබට තෙලින් සාදන ලද ආහාර තිබේ.
ප්රතිවිපාක:
• එහි කැලරි විශාල ප්රමාණයක් ඇති අතර ඔබට දහනය කිරීමට කාලයක් නොමැතිව යයි.
• ඔබ වැඩිපුර මේද සෛල ලබා ගනී.
• ඔබට හොඳින් නිදා ගත නොහැක.
නිර්දේශය:
ඔබ රාත්රියේදී බේක් කරන ලද, ග්රිල් කරන ලද හෝ තැම්බූ වට්ටෝරු තෝරා ගත යුතුය.
5. ඔබ රාත්රී ආහාරය සඳහා කුළුබඩු සහිත ආහාර අනුභව කරයි.
ප්රතිවිපාක:
• කුළුබඩු සහ කුළුබඩු සහිත ආහාර දිරවීමේ දුර්වලතාවයට හේතු විය හැක.
• ඔබට හොඳින් නිදා ගත නොහැක.
• රාත්රියේදී ඔබ කිසිවක් පරිභෝජනය නොකර පැය ගණනාවක් ගත කරන විට කුළුබඩු සහිත ආහාර අජීර්ණ ඇති කරයි.
නිර්දේශය:
කුළුබඩු සහිත ආහාර ඔබේ පරිවෘත්තීය වේගවත් කිරීම සඳහා ඇත්තෙන්ම හොඳයි. නමුත් එය අනුභව කළ යුත්තේ රාත්රියේදී නොවෙන බව සිහිතබා ගන්න.
6. රාත්රී ආහාරය සඳහා ඔබට ධාන්ය වර්ග හෝ වෙනත් කාබෝහයිඩ්රේට තිබේ.
ප්රතිවිපාක:
• ඔබ නිදා සිටියදී භාවිතා නොකරන අමතර ශක්තියක් එය ඔබට ලබා දෙයි.
• අධික කාබෝහයිඩ්රේට් ආහාරවල පිරිපහදු කළ සීනි විශාල ප්රමාණයක් අඩංගු වන අතර ඒවා වහාම දහනය කළ යුතුය.
නිර්දේශය:
රාත්රී ආහාරය සඳහා ඔබට ස්මූතිස් හෝ නැවුම් පලතුරු හෝ එළවළු වර්ගවලි සාදන ලද සලාද හෝ ඉහළ ප්රෝටීන් ආහාර ලබා ගත හැකිය. නමුත් කුඩා කොටස් ආකාරයට බව සිහි තබාගන්න.
7. රාත්රියේ අතුරුපස කෑමට ඔබ ප්රිය කරයි.
ප්රතිවිපාක:
• සුදු සීනි සහ පිටි මේද සෛල බවට පරිවර්තනය වේ.
• රාත්රියේදී ඔබට එම කැලරි දහනය කළ නොහැක.
නිර්දේශය:
අතුරුපස සඳහා පලතුරු ටිකක් ගන්න.
8. රාත්රී ආහාරයෙන් පසු ඔබ කෙටි ආහාරයක් ගනී.
ප්රතිවිපාක:
• ඔබ අධික ලෙස ආහාරයට ගෙන හිස් කැලරි පරිභෝජනය කරයි.
• ඔබව අවදියෙන් තබන අමතර ශක්තියක් ඔබට ලැබේ.
නිර්දේශ:
• රාත්රී ආහාරයෙන් පසු පාන්, කුකීස් හෝ වෙනත් රසකැවිලි වලින් වළකින්න.
• ප්රමාද වූ කෙටි කෑමක් සඳහා, කැලරි 200 ට අඩු සැහැල්ලු සහ සෞඛ්ය සම්පන්න දෙයක් තෝරන්න.
9. ඔබ රාත්රී ආහාරය මඟ හැරීමට නැඹුරු වේ.
ප්රතිවිපාක:
• ආහාර වේල් මඟ හැරීම ඔබේ පරිවෘත්තීය ක්රියාවලිය මන්දගාමී වන නිසා එය බර අඩු කර ගැනීමට උපකාරී නොවේ.
• ඔබගේ ඊළඟ ආහාර වේලෙහි දී ඔබට කුසගින්න වැඩියෙන් දැනෙනු ඇත.
• ආහාර වේල් මඟ හැරීම කාංසාවට හේතු විය හැක.
• ඔබට පේශි පටක අහිමි වන අතර ඔබේ සම ලිහිල් වේ.
නිර්දේශය:
• ඔබට හොඳ දිවා ආහාරය හෝ රාත්රී ආහාරය සඳහා කාලය නොමැති වුවද අවම වශයෙන් පලතුරු කැබැල්ලක් අනුභව කිරීමට උත්සාහ කරන්න.
10. ඔබ මත්පැන් හෝ කැෆේන් පරිභෝජනය කරයි.
ප්රතිවිපාක:
• මෙම නිෂ්පාදන ඔබේ නින්දට බලපායි.
• ඒවායේ බොහෝ කැලරි අඩංගු වේ.
නිර්දේශය:
• ස්වභාවික සිනිඳු හෝ උණුසුම් කිරි තෝරන්න. සෑම විටම පිරිසිදු පානීය ජලය වීදුරුවකින් ඔබේ දවස අවසන් කරන්න.
11. ඔබ නින්දට පෙර ජංගම දුරකථනයක් හෝ පරිගණකයක් භාවිතා කරයි.
ප්රතිවිපාක:
• එම උපකරණ මගින් නිකුත් කරන නිල් ආලෝකය සෞඛ්යයට සහ නින්දට බලපායි.
• ගුවන්විදුලි සංඛ්යාත තරංග ද නින්ද නොයාමට හේතු වේ.
නිර්දේශය:
• නින්දට අවම වශයෙන් පැයකට පෙර උපාංග ක්රියා විරහිත කරන්න. ඒ වෙනුවට පොතක් කියවන්න හෝ විවේකී සංගීතයට සවන් දෙන්න.
12. ඔබ සෑම රාත්රියකම ප්රමාද වී නින්දට යයි.
ප්රතිවිපාක:
• මධ්යම රාත්රියෙන් පසු නින්දට යාමෙන් ඔබේ සිරුරේ ස්වභාවික චක්රය නොවන නිසා ඔබ වැඩිපුර තරබාරු වෙනවා.
• ඔබට උදේ පාන්දර යමක් කන්න අවශ්ය වනු ඇත.
නිර්දේශය:
• ඔබට නිදිමත දැනෙන වහාම නින්දට යන්න. ඔබේ දවස අවසන් වන විට ඔබට උද්යෝගිමත් බවක් දැනේ නම් ශාරීරික ව්යායාම කිහිපයක් ඇතුළත් කිරීමට උත්සාහ කරන්න.