Brassica Oleracea යන උද්භිද විද්යාත්මක නාමයෙන් හඳුන්වන ගෝවා කියන්නේ පෝෂ්ය පදාර්ථ රැසකින් සපිරි රසවත් එළවළුවක්. ඒ වගේම ගෝවා ප්රබේද කිහිපයකින් යුක්ත වෙනවා. ඒවා රතු, දම්, සුදු සහ කොළ ඇතුළු විවිධ වර්ණවලින් මෙන්ම විවිධ හැඩයන්ගෙන් සමන්විත වෙනවා.ඒ වගේම ගෝවා වල විටමින් C, K, යකඩ, අයඩින්, තන්තු, පොටෑසියම් යනාදී අපගේ ශරීරයට අත්යවශ්ය පෝෂ්ය පදාර්ථ රැසක් අන්තර්ගත වෙනවා. ඒ නිසාම ගෝවා ආහාරයට එක් කර ගැනීමෙන් අපට ලැබෙන සෞඛ්යම ප්රතිලාභ බොහෝමයි. නමුත් බොහෝ දෙනෙකු ගෝවා ආහාරයට ගැනීමට වැඩි කැමැත්තක් දක්වන්නේ නැහැ.කෙසේ වෙතත් ගෝවා මැල්ලුමට, කිරට,තෙලට සහ සලාද සහ සුප් වශයෙනුත් ඔබේ ආහාර වේලට එක් කර ගැනීමේ හැකියාවක් ද පවතිනවා.ඉතින් අද අප ඔබ වෙත ගෙන එන්නේ ඔබේ ආහාර වේලට ගෝවා එකතු කර ගැනීමෙන් ඔබට ලැබෙන සෞඛ්ය ප්රතිලාභ කිහිපයක් පිළිබඳවයි.ගෝවා වල ඇති සෞඛ්ය ප්රතිලාභ
1. බර අඩු කර ගැනීමට උපකාරී වේ.

ගෝවා අඩු මේද ප්රමාණයක් සහ වැඩි තන්තු වලින් පොහොසත් වෙනවා. එබැවින් ගෝවා කියන්නේ ඔබේ බර අඩු කර ගැනීමේ ආහාර වේලට එකතු කර ගැනීමට සුදුසුම ආහාරයක් විදියට දක්වන්න පුලුවන්.
2. ඔබේ ශරීරයේ විෂ ඉවත් කිරීමට උපකාරී වේ.
කොළ පැහැති ගෝවා විටමින් C සහ සල්ෆර් වලින් පොහොසත් වෙනවා. ඉතින් ඔබේ ශරීරයෙන් විෂ ඉවත් කිරීමට මෙම පෝෂ්ය පදාර්ථ දෙකම විශාල කාර්යභාරයක් ඉටු කරනවා . ඒ වගේම මෙය ඔබේ ශරීරයෙන් යූරික් අම්ලය සහ නිදහස් රැඩිකලුන් ඉවත් කිරීමට ද උපකාරී වෙනවා.ඒ වගේම ගෝවා යුෂ හෝ තැම්බූ ගෝවා, අපගේ ශරීරයේ ප්රධාන ඉන්ද්රිය වන අක්මාව විෂහරණය කිරීමට උපකාරී වන “ඉන්ඩෝල්-3 කාබිනෝල්” ප්රතිඔක්සිකාරකය නම් සංයෝගය නිකුත් කරනවා.
3. විටමින් K හි විශිෂ්ට ප්රභවයකි.

විටමින් K පරිභෝජනයෙන් අපගේ ශරීරයට ලැබෙන ප්රතිලාභ බොහෝමයි. විටමින් K වර්ග දෙකක් පවතිනවා, ඉන් විටමින් K1 ශාක ප්රභවයන්හි බහුලව දක්නට ලැබෙන phylloquinone ලෙසද හඳුන්වනු ලබනවා. විටමින් K2, සත්ව මූලාශ්රවල බහුලව දක්නට ලැබෙන menaquinone ලෙසද හැඳින්වෙනවා.ඇත්තෙන්ම විටමින් K යනු මේද ද්රාව්ය විටමින් වර්ගයක්. එහි ප්රධාන කාර්යයක් වන්නේ රුධිර කැටි ගැසීම සඳහා වගකිව යුතු එන්සයිම සඳහා සහකාරකයක් ලෙස ක්රියා කිරීමයි.ඉතින් ඔබේ ශරීරයේ විටමින් K නිසි ප්රමාණයක් නැති වූ විට එය නිසි ලෙස කැටි ගැසීමේ හැකියාව නැති වී යන අතර එමඟින් අධික රුධිර වහනය වීමේ සම්භාවිතාව වැඩි වෙනවා. ගෝවා විටමින් K1 හි විශිෂ්ට ප්රභවයක් වන අතර ඉහත ප්රතිලාභ සියල්ල ගෝවා ආහාරයට ගැනීමෙන් ඔබට ලබා ගත හැකියි.
4. එය දැවිල්ල වළක්වයි.
ප්රදාහය තුවාලයකට හෝ ආසාදනයකට සාමාන්ය ප්රතිචාරයක් වන නමුත් නිදන්ගත දැවිල්ල හෘද රෝග, රූමැටොයිඩ් ආතරයිටිස් සහ ගිනි අවුලුවන බඩවැල් රෝග සමඟ එය සම්බන්ධ වෙනවා. ඉතින් නිදන්ගත දැවිල්ල අඩු කිරීමට උපකාරී වන බොහෝ ප්රබල ප්රතිඔක්සිකාරක ගෝවා වල අඩංගු වෙනවා.
5. ගෝවා විටමින් C වලින් පිරී ඇත.

ගෝවා විටමින් C හෙවත් ඇස්කෝර්බික් අම්ලයෙන් පොහොසත් වෙනවා. මෙය ශරීරය සඳහා ඉතා ගුණදායකයි. අස්ථි, මාංශ පේශි සහ රුධිර නාල වල නිසි ක්රියාකාරිත්වය සඳහා එය බෙහෙවින් වැදගත් වෙනවා.ශාක ආහාර වලින් යකඩ අවශෝෂණය කර ගැනීමට ද එය උපකාරී වේ. ඒ වගේම පිළිකා මර්දන ගුණ ද ගෝවා වල පවතිනවා.