free page hit counter
අම්මලා බබාලා ගැනගැබිනි සමයේ ඔබ ගත යුතු ආහාර වර්ග පිළිබදව ඔබ...

ගැබිනි සමයේ ඔබ ගත යුතු ආහාර වර්ග පිළිබදව ඔබ දැනුවත් ද?

-

- Advertisment -spot_img

ගැබිනි සමයේ ආහාර ගැන නිතර කතා කරනවා. මොනවද හොද මොනවාද නරක? එමෙන්ම සමහර වැඩිහිටි අම්මලා ගැබිනි මව්වරුන්ගේ කෑම සදහා තහංචි දානවා.
මේවා සීතයි. මේවා ඌෂ්ණයි. මේවා නුගුණයි. ඔබ වගේ දහසක් කතන්දර මැද ගැබිනි මවට නිසි පෝෂණය ලබා ගැනීම අව්‍ය්‍ය වෙනවා.
මේ ඒ පිළිබදව ආයුර්වේද වෛද්‍ය සජිත් චතුරංග අක්මීමන මහතාගේ ලිපියකි. එතුමන් විසින් ඔබ උදෙසා මුහුණු පොතට ලියන ලිපි මාලාවක තවත් වැදගත් ලිපියක් වු මෙම ලිපිය අද ඔබ වෙත ගෙන එනවා.

ගර්භණී මවකගේ පෝෂණය ඉතාම වැදගත් කරුණකි. සෑම සමාජයක්ම ඒ ගැන විශේෂ අවධානයක් යොමු කර තිබෙනවා.
ඒ අනුව පහත සඳහන් ආකාරයට ගර්භණී මවකගේ පෝෂණය ගැන සැලකිලිමත් විය යුතුයි. ඒ නිසා මව ගනු ලබන ආහාරවලින් කරුණු තුනක් ඉටු වෙනවා.

  1. මවගේ පෝෂණය.
  2. ගැබ තුළ දරුවාගේ වර්ධනය.
  3. මව් කිරි නිපදවීම.

ගැබිනි සමයේ පළමු මාස තුන තුළ බිළිඳකුගේ මූලික අංග නිර්මාණය වීම සිදුවේ.
එම නිසා බොහෝ පෝෂ්‍ය පදාර්ථ අඩංගු රස හයම සපිරි ගුණාත්මක බවින් වැඩි ආහාර වේලක් ගත යුතුයි.
මෙහිදි ඍෂි භාෂිත වලට අනුව ගැබිණි මවගේ ආහාරය සාත්වික, රාජසික හා තාමසික වශයෙන් තොරා බේරාගෙන ලබා දිය යුතුය.
ගැබිනි සමයේ ආහාර සම්බන්ධයෙන් සැළකිලිමත් විය යුතු ආහාර වර්ග 3ක්

  1. 1. සාත්වික ආහාර
    සිරැරට ගුණදායක වන අලුත් එලවලු, පලතුරැ, හා නැවුම් කිරි, අලුත් පලා වර්ග, ධාන්‍ය වර්ග මෙම ගණයට අයත් වේ.

මේවා ජීර්ණය පහසු වන අතර සිරුර පිරිසිදු කරයි. එමෙන්ම මානසික ඒකාග්‍රතාව වර්ධනය කරයි සාත්වික ආහාර වැඩිපුර ගැනීම ශරීරයට ඉතාම ගුණ ගෙන දෙයි.

  1. 2. රාජසික ආහාර
    රාජසික ආහාර බරින් වැඩිය. ජීර්ණයට මදක් කල් ගතවේ ශරීරයේ බල වඩවයි. ශරීරය වර්ධනයට සෘජුව උපකාරී වේ.
    වැඩිපුර ගැනීම මානසික සාමයට බාධා ඇති කරයි. මේ ගණයට අයත් වන්නේ අලුත් මස් වර්ග, මාලු වර්ග, බටර් වර්ග, ගිතෙල් ආදිය වේ.
  2. 3. තාමසික ආහාර
    තාමසික ආහාර වැඩිපුර ගැනීමෙන් ශරීරයේ විෂ එකතු වීම හා චර්ම රෝග ඇති වීම මානසික නොරිස්සුම්භාවය ඇතිවේ.

මෙම ආහාර ගණයට වැටෙනුයේ පැසවන ලද ආහාර ජාඩි, අච්චාරැ, සැමන්, කරවල, උම්බලකඩ ආදිය වේ.
මේවා හැකි තරම් අඩුවෙන් ගැනීම ගැබිණි මව්වරුන් ට හිතකර වෙයි.
එම නිසා සාත්වික ආහාර වැඩිපුර ආහාර වේලට එක් කර ගැනීමත් රාජසික ආහාර මධ්‍යම වශයෙන් එකතු කර ගැනීමත්.
තාමසික ආහාර වලින් හැකි තරම් වැලකී සිටීමත් ගැබිණි මවට ආරක්ෂාකාරී වේ.
ගැබිණි සමය තුළ ගන්නා ආහාරපාන පිළිබඳ විශේෂ සඳහන් කිරීමක් ආයුර්වේදයේ පවතී.

මේ අනුව මෙම කාලයේදී ආහාර පිළිබඳ කෙතරම් සැලකිලිමත් විය යුතුද යන්න පෙනී යයි.
ගැබිනි සමයේ ආහාර: ගැබිණි සමයේ මුල් තෙමසට ආහාර
ගැබිණියගේ මුල් තෙමස කලලය තදින් ගර්භාෂයට බැඳගන්නා කාලයයි. ඒ සඳහා උදවුවීමට වැඩිපුර ශීත ද්‍රව බහුල ආහාර ගත යුතු බව දක්වා ඇත.
ගැබිනි සමයේ මුල් තෙමසේ වඩා සුදුසු ආහාර

එළකිරි, හාතාවාරිය කොළකැඳ, ගොටුකොළ කොළකැඳ,මුං ඇට, තැඹිලි වතුර, බාර්ලි,සව්කැඳ, කිරි කැඳ, ලූණු කැඳ, බතල, හිඟුරල, දෙලුම්, නෙල්ලි, ජම්බු, සැපතිල්ලා, අලිගැටපේර, කෙසෙල්, බෙලි වැනි ආහාර දැක්විය හැකිය.
ගැබිනි සමයේ මුල් තෙමසේ එතරම් නුසුදුසු ආහාර
කොල්ලු, රටඉදි, රඔුටන්, තල, ගස්ලබු, අන්නාසි, දුරියන්, කරවිල, ගෝවා, රාබු, මුරුංගා, කුරක්කන්, කිතුල්පිටි, රයිස්, කොත්තු
නිතර වමනයට එන මව්වරුන් ට බෙලි ගැට මද තම්බා දිම කල හැක.

මාස 04-07 දක්වා කාලයේ ගැබිණියකගේ ආහාර
මේ කාලයේ කලලයේ සියලූ ශාරීරික කොටස් බෙදී වෙන්වී අවසානය. මේ දරුවාගේ වර්ධනය සීග්‍රව සිදුවන අවධියක් හෙයින් පෝෂණය වැඩිපුර අවශ්‍ය වේ.
එමෙන්ම කෑම අරුචිය,ඔක්කාරය වමන දුරුවී මවට ආහාර ගැනීමේ හැකියාව වැඩියෙන් දැනෙනා කාලයකි.
මෙම කාලය තුළ ගැබිණිය වේල් 03 ක් වත් සමබල ආහාරගත යුතුවේ.

  • එළකිරි හා කිරි අාශ්‍රිත ආහාර: චීස්, යෝගට්, බටර්, පනිර්, දී කිරි (මුදවපු කිරි)
  • කැඳ වර්ග: පොල්පළා කැඳ, ගොකටු කැඳ
  • පැරණි සිංහල සහල්වලින් පිළියෙල කළ කැඳ වර්ග: කිරි කැඳ, බත් කැඳ, බැඳි හාල් කැඳ
  • මාංශ අඩංගු සුප් වර්ග: කාරල්ලන් සුප්, එළුකටු සුප්, කුකුළු සුප්
  • එළඟිතෙල්
    4 වන මාසයේදි මව ඉල්ලන ආහාර ලබා දිය යුතුය.
    එයට හේතුව එම ආහාර ගර්භයේ පෝෂණයට වැදගත් වන නිසාය.
    6 වන මාසය පසු වන විට පාද ශෝත ඇති වේ.
    එ සදහා නෙරෙංචි තම්බා බිමට දිය හැකිය.
    ගැබිනි සමයේ ආහාර : අවසාන තෙමස
    මේ මාස 03 මූලිකව සිදුවනුයේ ගර්භය ප්‍රමාණයෙන් විශාල වීමය. ඒ සමඟ කාන්තා ශරීරයේ අස්ථි පේශිවල ඇදෙන සුළු ස්වභාවය වැඩිවීම මගින් ස්වභාවික ප්‍රසවයකට ඉඩකඩ සැලැස්වීමද බලාපොරොත්තු වේ.
    බත් කැඳ,මස් වර්ග යෙදු සුප් වර්ග, කිරිවර්ග,මුං ඇට කැඳ, කුරක්කන් කැඳ, කිරිබත්, ගිතෙල්, බටර් වැනි ආහාර මේ කාලය තුළ සුදුසු වේ.
    මේ අතරම මව්කිරි වර්ධනය සඳහා විශේෂිත වූ ආහාර පාන පිළිබඳවද මේ කාලයේ සැලකිලිමත් විය යුතුය. ඒ සඳහා එළකිරි, හාතවාරි කැඳ, කිරි මෝර, තෝර, මඩු මාළු, පොළොස්, කිරි කොස්, කිරිඅඟුණ, කිරිහැන්ඳ, කුරුළුතුඩ, සුව`දැල්, රත්හාල් වැනි ආහාර සුදුසුය.
    මාස 8න් පසු පිචු ධාරණය ,අනුවාසන වස්ති ලබා දිය හැකිය.
    උද්වර්තන, අභ්‍යංග සිදු කරයි. එ සදහා නාරායන, ක්ෂිරබලා, පිණ්ඩ ⁣වැනි තෙල් භාවිතා කරයි.
    ප්‍රසුතියෙන් පසු පාවට්ටා, එඩරැ, බෙලි කොල, සියඔලා කොල, මුරුංගා කොල/නික කොල
    මෙම කොල වර්ග තම්බා වතුරින් ස්නානය කිරිම ද හිතකරයි.

Latest news

අපේ ක්‍රිකට් මුළු ලෝකයටම… Our brand of cricket to the world…

රටක් විදියට අපි හැමෝම එකතු වුණේ, එකක් වුණේ ක්‍රිකට් නිසා කිව්වොතින් ඒක වැරදි නෑ. අවිනිශ්චිත ක්‍රීඩාව ක්‍රිකට් බව ලෝකේ...

සාමාන්‍ය තත්ත්වයෙන් බැහැර වූ නිවාස 7ක්.

අසාමාන්ය වර්ණ සහ අතිවිශිෂ්ට සැරසිලි අපගේ ස්ථාන අද්විතීය වන අතර අයිතිකරුවන් ගැන බොහෝ දේ කියන්න. නමුත් සෑම කෙනෙකුම මුළු...

ගුණැති කෙසෙල්මුව විවිධ රස වලින් රෙසිපි 5ක් මෙන්න.

1. කෙසෙල්මුව සීනි සම්බෝල. අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය :- කෙසෙල්මුව 1, ලියාගත් ළූණු ගෙඩි 1, කරපිංචා කොළ ස්වල්පයක්, හාල්මැස්සො ග්‍රෑම් 100 පමණ,...

නිෂ්පාදන නිර්මාණයේ සැබෑ විශිෂ්ටතම නිර්මාණ කිහිපයක් මෙන්න.

"යක්ෂයා විස්තර තුළ සිටී, ”ප්‍රසිද්ධ ප්‍රකාශනය පවසන අතර එය එදිනෙදා අයිතම සැලසුම් කිරීම සඳහා විශේෂයෙන් සත්‍ය වේ. කෝපි බෑගයක...
- Advertisement -spot_imgspot_img

දැක්ක ගමන් මිලදී ගන්න හිතෙන අපූරු නිර්මාණ කිහිපයක් මෙන්න.

අවම වශයෙන් එක් වරක් සාප්පු සවාරි ගිය ඕනෑම අයෙකු පරීක්ෂාවට එරෙහි වීම සහ රාක්කයේ ඇති නිෂ්පාදන පුදුම සහගත ලෙස...

රසම රස ඥානකතා ගෙදරදීම හදාගන්න විදිහ මෙන්න.

පිටි කෝප්ප 1බේකින් පවුඩර් තේ හැඳි 1බිත්තර 1සීනි 75gවැනිලා තේ හැඳි 1බටර් 50gකිරි ස්වල්පයක්. සාදන ක්‍රමය මුලින්ම සීනි හා බිත්තර හොදින්...

Must read

අපේ ක්‍රිකට් මුළු ලෝකයටම… Our brand of cricket to the world…

රටක් විදියට අපි හැමෝම එකතු වුණේ, එකක් වුණේ ක්‍රිකට්...

සාමාන්‍ය තත්ත්වයෙන් බැහැර වූ නිවාස 7ක්.

අසාමාන්ය වර්ණ සහ අතිවිශිෂ්ට සැරසිලි අපගේ ස්ථාන අද්විතීය වන...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you