මාළු රසවත් මෙන්ම සෞඛ්ය සම්පන්න බව අපි කවුරුත් දන්නා අතර කෙසේ වෙතත් ඔබට යහපතට වඩා හානියක් කරන ඇතැම් මාළු වර්ග තිබේ.
I Love You හි අපි ඔබට කියන්නට යන්නේ ඔබ කලාතුරකින් හෝ කිසිසේත් ආහාරයට ගත යුතු මාළු වර්ග 9ක් ගැනයි.
Imported Catfish
කැට්ෆිෂ් සැලකිය යුතු ප්රමාණයකට වර්ධනය විය හැක. ඔවුන්ගේ වර්ධනය වේගවත් කිරීම සඳහා බොහෝ මත්ස්ය ගොවීන් විශේෂයෙන් ආසියානු රටවලින් ආනයනය කරන මාළු ඔවුන්ට හෝමෝන පෝෂණය කරයි. නිදහසේ වැඩෙන කැට්ෆිෂ් ඉතා අඩු භයානක හා වඩා පෝෂණීය වටිනාකමක් ඇති මත්ස්ය වර්ගයකි.
Mackerel
මැකරල් වල රසදිය අඩංගු වන අතර එය ඉවත් නොකළ නමුත් මිනිස් සිරුරේ එකතු වී විවිධ රෝග ඇති කරයි. අත්ලාන්තික් මැකරල් මේ සම්බන්ධයෙන් අවම වශයෙන් භයානක වන අතර ඔබ කැමති පරිදි එය අනුභව කළ හැකිය.
Tuna
ටූනා වල රසදිය විශේෂයෙන් බ්ලැක්ෆින් සහ බ්ලූෆින් ටූනා අඩංගු වේ. මීට අමතරව එය වඳ වී යාමට ආසන්න නිසා ගබඩා තුළ වටිනා කුඩා කුඩා ටූනා ඇත. සියලුම මත්ස්යයන් ප්රතිජීවක සහ හෝමෝනවලින් පෝෂණය වන ගොවිපලවල් වලින් පැමිණේ.
Tilapia
තිලාපියා වල බොහෝ සෞඛ්ය සම්පන්න මේද අම්ල නොමැති නමුත් එහි ඇති හානිකර මේද සාන්ද්රණය මේදය තරම් ඉහළ මට්ටමක පවතී. මෙම මාළු අතිරික්ත පරිභෝජනය කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම ඉහළ යාමට හේතු වන අතර ශරීරය අසාත්මිකතා වලට වඩා සංවේදී වේ.
Eel
ඊල්ස් වල මේදය විශාල ප්රමාණයක් ඇති අතර එමඟින් ජලයේ ඇති කාර්මික හා ගොවිපල අපද්රව්ය පහසුවෙන් අවශෝෂණය කරයි. ඇමරිකානු විශේෂවලට එවැනි විෂ වීම ඉහළම මට්ටමක් ඇත. යුරෝපීය ඊල්ස් රසදිය විශාල ප්රමාණයකින් දූෂිත වීම සඳහා ද ප්රසිද්ධය.
Pangasius
අපගේ වෙළඳසැල් වල අප දකින බොහෝ පැන්ගසියස් වියට්නාමයෙන් ගෙන එනු ලබන ඒවායි. එනම් ලෝකයේ වඩාත්ම දූෂිත ජල කඳක් ලෙස සැලකෙන මීකොං ගඟෙන්ය. තවද pangasius ෆිලට් නයිට්රොෆුරාසෝන් සහ පොලිෆොස්පේට් (පිළිකා කාරක) ඉහළ මට්ටමක පවතී.
Tilefish
මෙම මත්ස්යයා රසදිය දූෂණයේ ප්රමුඛයා වන අතර එය බොහෝ විට නීති කඩකිරීම්වලට හසු වී ආහාර විෂ වීමේ අවදානම වැඩි කරයි.
Sea Bass
සී බාස් වල රසදිය ප්රමාණවත් ප්රමාණයක් අඩංගු වේ. සමහර විට විශේෂයෙන් එය ෆිලට් ලෙස සේවය කරන විට සී බාස් වෙනුවට ඔබට පැන්ගසියස් හෝ වෙනත් මිල අඩු මාළු ලැබේ.
Dollarfish
තෙල් මාළු ලෙස පොදුවේ හැඳින්වෙන මෙම මාළුවේ ජෙම්පිලොටොක්සින් අඩංගු වේ. එය කිසිසේත් පරිවෘත්තීය නොවන ඉටි ද්රව්යයකි. විෂ ද්රව්යය විශාල හානියක් සිදු නොකරන නමුත් එය අජීර්ණයට හේතු විය හැක. Gempylotoxin මට්ටම අඩු කිරීම සඳහා මාළු ෆ්රයිඩ් හෝ ග්රිල් කළ යුතුය.
නැවුම් මාළු සෑම විටම දිලිසෙන කොරපොතු සහ පැහැදිලි ඇස් ඇත. ඔබේ අතේ මාළුවෙකු ගෙන බලන්න. නරක් වූ මාළුවෙකුගේ වලිගය දුර්වල ලෙස පහත් කරනු ඇත. දීප්තිමත් රතු පාට වෙනුවට වියළි වරල් සහ අළු ගිල්ස් ද පරණ බව පෙන්නුම් කරයි.
ටැංකියකින් සජීවී මාළු මිලදී ගැනීමේදී ජලය පිරිසිදු බවට වග බලා ගන්න. මතුපිටට ආසන්න නොවන නමුත් පතුලට සමීප මාළු තෝරන්න.
ඔබ මසුන් ඇල්ලීමට කැමති නම් සහ මාළු උයන්න රසදිය සඳහා ජලය පරීක්ෂා කරන්න. ඔබට රසදිය විශ්ලේෂකයක් ඇති විට එය කිරීම සරල ය.
සැමන් මත්ස්යයන් මිලදී ගැනීමේදී සුදු නූල් සහිත කුට්ටි තෝරන්න. කුට්ටියක් සම්පූර්ණයෙන්ම රතු නම් එය බොහෝ විට ඩයි කර ඇත. තවද සමෙහි දීප්තිමත් ලප ඇති මාළු නොගත යුතුයි. එය පැටවුන් බිහි කරන සමයේදී අල්ලා ගන්නා ලද අතර උගේ මස් මෘදුයි.