කළු තේ ඇත්ත වශයෙන්ම කළු නොවේ. චීනයේ මෙම තේ එහි වර්ණය නිසා “රතු තේ” ලෙස හැඳින්වේ. ඒ වගේම දිනපතා පානය කිරීමෙන් සෞඛ්ය ප්රතිලාභ රැසක් ලබාගන්න පුළුවන්. එහි සංසන්දනාත්මක කැෆේන් අන්තර්ගතය නිසා සමහර අය එය කෝපි සඳහා විකල්පයක් ලෙස භාවිතා කරයි. නමුත් ඔබට දිනකට කෝප්ප වැඩි ප්රමාණයක් තිබේ නම් එය යම් අවදානමක් සමඟද පැමිණිය හැකිය.
- 1. එය රුධිර පීඩනය අඩු කළ හැකිය.
ලෝක ජනගහනයෙන් 26% ක් අධි රුධිර පීඩනයෙන් පෙළෙන බව ගණන් බලා ඇති අතර මෙය බරපතල ගැටළු වලට තුඩු දිය හැකිය. බලපෑම කුඩා වුවද, අධ්යයනවලින් පෙනී යන්නේ නිතිපතා කළු තේ පානය කිරීමෙන් මෙය අඩු කර ගත හැකි බවයි.
- 2. කළු තේ කොලෙස්ටරෝල් සමඟ උදව් විය හැක.
සෑම වැඩිහිටියන් තිදෙනෙකුගෙන් එක් අයෙකුට අධික කොලෙස්ටරෝල් ඇත. නමුත් පිරිමින් සාමාන්යයෙන් කාන්තාවන්ට වඩා වැඩි අවදානමක් ඇත. ඔබේ ආහාර වේලට කළු තේ ඇතුළත් කිරීමෙන් ඔබේ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම සැලකිය යුතු ප්රමාණයකින් අඩු කළ හැකි බව පර්යේෂකයන් සොයාගෙන ඇත.
- 3. එය කුහර වලට එරෙහිව සටන් කළ හැකිය.
තේ, පොදුවේ ගත් කල, සමස්ත මුඛ සෞඛ්යයට ප්රතිලාභ කිහිපයක් ලබා දිය හැකිය. නමුත් විශේෂයෙන් කළු තේ වල කුහර ඇති කිරීමට වගකිව යුතු බැක්ටීරියා විනාශ කරන සංයෝග අඩංගු බව සොයා ගන්නා ලදී.
- 4. කළු තේ දියවැඩියාව වළක්වා ගැනීමට උපකාරී වේ.
මිලියන 422 ක ජනතාවක් දියවැඩියාවෙන් පෙළෙනවා. සියලුම රෝග නිර්ණය කරන ලද රෝගීන්ගෙන් 90-95% ක් පමණ 2 වර්ගයට අයත් වේ, කෙසේ වෙතත්, කළු තේ පරිභෝජනයෙන් ඔබේ රුධිරයේ සීනි ප්රමාණය අඩු කළ හැකි බව සොයාගෙන ඇති අතර, එම නිසා මෙම රෝගය ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරයි.
- 5. කළු තේ ඔබට හිසරදයක් විය හැක.
දිනකට කළු තේ විශාල ප්රමාණයක් පානය කිරීමෙන් අතුරු ආබාධ ඇති විය හැක. ඒවායින් සමහරක් හිසරදය, ඉරුවාරදය සහ ස්නායු භාවයයි. එහි ඇති ඉහළ කැෆේන් අන්තර්ගතය නිසා සියල්ල සිදු වේ.