රසකැවිලි සහ පේස්ට්රි විශාල ප්රමාණයක් තරබාරුකමට හේතු විය හැකි බව අපි කවුරුත් දන්නා කරුණකි. අපගේ ප්රියතම නිෂ්පාදන අපගේ ශරීරයට ඇති කළ හැකි එකම නරක බලපෑම එය නොවේ. අපි සෞඛ්ය සම්පන්න යැයි සලකන සමහර සාමාන්ය ආහාර ඇත්තෙන්ම අපගේ ශරීරයට හානිකර විය හැකි බව පෙනීයන කරුණකි. I Love you හි අපි විසින් අපි ප්රවේශම් විය යුතු ජනප්රිය නිෂ්පාදන 11ක් ඔබ වෙනුවෙන් රැස් කළා.
11. ඉස්සන්
ඉස්සන්ට බැර ලෝහ රැස් කිරීමට හැකියාව ඇත. එම නිසා මෙම ඉස්සන් ඇල්ලූ ස්ථානය දැන ගැනීම ඉතා වැදගත් වේ. සියලුම මුහුදු ආහාර අතරින් ඉස්සන් කොලෙස්ටරෝල් අඩංගු ශූරයන් වේ. ඔබ ඒවා නිතර ආහාරයට ගන්නේ නම් ඒවා ඔබේ රුධිරයේ කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම ඉහළ යාමට හේතු විය හැක. එළවළු සමඟ ඉස්සන් ආහාරයට ගැනීම නිර්දේශ කරනුයේ ඒවා අපගේ ශරීරයට කොලෙස්ටරෝල් ඉවත් කිරීමට සහ ගැටළු ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කිරීමට උපකාරී වන බැවිනි.
10. සැකසූ චීස්
ප්ලාස්ටික් පෙතිවල අසුරන ලද චීස් අනුභව කිරීම ඇත්තෙන්ම සෞඛ්ය සම්පන්න නොවේ. සියලුම තහඩු නිෂ්පාදනය කරනු ලබන්නේ චීස් එහි රසය සහ වර්ණය ලබා දෙන රසායනික අතිරේක විශාල සංඛ්යාවක් සමඟිනි. ඉතින් ඔබ ඇත්තටම චීස් වෙනුවට නොදැනුවත්වම ප්ලාස්ටික් ආහාරයට ගනී. දැනටමත් පෙර පෙති කපා නැති කූඤ්ඤයකින් චීස් කෑල්ලක් ලබා ගැනීම අනුමත කරනු ලැබේ.
9. චිප්ස්
ඔබට සුපිරි වෙළඳසැලේ මිලදී ගත හැකි බොහෝ අර්තාපල් චිප්ස් අපි සිතනවාට වඩා අඩු අර්තාපල් සහ වැඩි ආකලනයන්ගෙන් යුක්ත වේ. සමහර අධ්යයනයන් පෙන්වා දී ඇත්තේ චිප්ස් සහිත බෑග් බහුතරයක අර්තාපල් වලින් 60% කට වඩා අඩු ප්රමාණයක් අඩංගු වන බවයි. නමුත් ලුණු, අතිරේක, ඩයි වර්ග, කල් තබා ගන්නා ද්රව්ය වැනි විශාල ප්රමාණයක් ඒ තුල ඇත.
8. සහල්
සහල් වතුර ඇති කෙත්වල වැඩෙන අතර පසෙන් සෝදා හරින ලද අකාබනික ආසනික් වලින් පොහොසත් වේ. ඔබ නිතිපතා බත් අනුභව කරන්නේ නම් ඔබ දියවැඩියාව, වර්ධන ආබාධ, ස්නායු පද්ධතියේ රෝග සහ පෙනහළු සහ මුත්රාශයේ පිළිකා පවා වැළඳීමේ සම්භාවිතාව වැඩි කරයි. බෙල්ෆාස්ට් හි ක්වීන්ස් විශ්ව විද්යාලයේ විද්යාඥයින් සහල් ඉවුම් පිහුම් පිළිබඳ අත්හදා බැලීම් කිහිපයක් සිදු කර එය හානිකර නොවන ක්රමයක් සොයා ගෙන ඇත. ඒ ඔබ සහල් එක රැයකින් ජලයේ තැබුවහොත් ආසනික් සාන්ද්රණය 80% කින් අඩු වේ.
7. යෝගට්
සුපිරි වෙළඳසැල් වල යෝගට් වල කල් තබා ගන්නා ද්රව්ය, ඝණීකාරක, ඇරෝමැටයිසර් සහ අනෙකුත් සෞඛ්ය සම්පන්න සංරචක අඩංගු වන අතර ඒවා ඇත්ත වශයෙන්ම ලැක්ටික් අම්ල බැක්ටීරියා සහිත කිරි වලින් සාදන ලද සම්භාව්ය යෝගට් මෙන් නොපෙනේ. ප්රධාන අන්තරායන් වන්නේ සීනි සහ කිරි මේදයි. දිනකට සීනි තේ හැඳි 6 කට වඩා පරිභෝජනය කිරීම අනුමත කරනු නොලැබෙන අතර සහ යෝගට් 4 අවුන්ස (ග්රෑම් 100) 3 තේ හැදි අඩංගු විය හැක. අතුරු ආබාධ: තරබාරුකම, දියවැඩියාව වැළඳීමේ අවදානම සහ අග්න්යාශය දුර්වල වීම. සාමාන්ය යෝගට් තරමක් මේද (2.5% සිට) වන අතර ඒවා ආඝාතයක් හෝ හෘදයාබාධයක් ඇති කළ හැකි කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම වැඩි කරයි. ස්වාභාවික යෝගට් අපගේ ශරීරයට ඇත්තෙන්ම හොඳ වන අතර ඒවා සකස් කිරීම පහසුයි. ඔබට අවශ්ය වන්නේ කිරි සහ වියළි යීස්ට් පමණයි. ඔබේ යෝගට් වඩාත් රසවත් කිරීමට ඔබට පලතුරු සහ මී පැණි එකතු කළ හැකියි.
6. හොට් ඩෝග් සහ සැකසූ මස්
ඔබ මිලදී ගන්නා සුපිරි වෙළඳසැල් හොට් ඩෝග් 50% මස් වලින් සමන්විත නම් ඔබ වාසනාවන්තයි. රීතියක් ලෙස ඔවුන් සාමාන්යයෙන් අඩංගු කරන්නේ මස් 10-15% ක් පමණි. අනෙකුත් සංරචක අස්ථි ආහාර, කාටිලේජ, සම, එළවළු සහ සත්ව මේද, පිෂ්ඨය, සෝයා ප්රෝටීන් සහ ලුණු ඇතුළත් වේ. තවද මෙම සෝයා ජානමය වශයෙන් වෙනස් කර තිබේද නැද්ද යන්න ඔබ කිසිදාක නොදනී. ඝණීකාරක, ඩයි වර්ග, කල් තබා ගන්නා ද්රව්ය සහ රස වැඩි කරන්නන් සාමාන්යයෙන් එකතු කරනු ලැබේ. මෙම අතිරේක අපගේ ශරීරයේ ගොඩගැසී අපගේ ප්රතිශක්තිකරණ පද්ධතිය විනාශ කරයි. අසාත්මිකතා ඇති කරයි. අග්න්යාශ පිළිකා වැනි බරපතල රෝග පවා ඇති කරයි. හොට් ඩෝග් සහ සොසේජස් දරුවන්ට නරක යි. ඔවුන්ගේ ආහාර ජීර්ණ පද්ධතියට මෙම සංකීර්ණ රසායනික සංයෝග සැකසීමට නොහැකි වේ. ග්ලාස්ගෝ විශ්ව විද්යාලයේ විද්යාඥයින් පවසන්නේ කාන්තාවන් 260,000ක් යොදාගෙන කරන ලද පර්යේෂණයකට අනුව අවම වශයෙන් සැකසූ මස් පරිභෝජනය පියයුරු පිළිකා ඇතිවීමේ අවදානම වැඩි කළ හැකි බවයි.
5. ලුණු සහිත බිස්කට්
ඔබ ලුණු සහිත බිස්කට් වලට කැමතිද? දියවැඩියාව, ආඝාතය, හෘදයාබාධ, තරබාරුකම, ධමනි සිහින් වීම සහ ඇල්සයිමර් රෝගය ද ඒවාට සමාන යි. දිනකට ලුණු 0.20 oz (1 ෆොස්ෆේට්) ට වඩා අඩුවෙන් ආහාරයට ගැනීම නිර්දේශ කෙරේ. එක් කුඩා ලුණු සහිත බිස්කට් එකක් දිනකට නිර්දේශිත කොටස මෙන් 3 ගුණයක් අඩංගු වේ. ලුණු විශාල ප්රමාණයක් නිසා රුධිර පීඩනය වැඩි විය හැකි අතර ධමනි කැක්කුමක් ඇති විය හැකිය.
4. චොකලට් ආවරණය කරන ලද කුකීස්
ඒවා වඩාත් ජනප්රිය කුකීස් වර්ගයක් වන අතර ඒවාට එක් අඩුපාඩුවක් තිබේ. ඒවා චොකලට් වෙනුවට රසකැවිලි මේදවලින් ආවරණය කර ඇත. ඔබ මෙම චොකලට කුකීස් නිතිපතා ආහාරයට ගන්නේ නම් ඔබ බර වැඩි වීමට ඉඩ ඇත. මෙම නිෂ්පාදන ට්රාන්ස් මේද වලින් පොහොසත් වන අතර එය හෘද වාහිනී රෝග සහ ඉක්මන් මරණයට හේතු වේ.
3. ස්පොන්ජ් කේක්
ඔබව ව්යාකූල කරන පළමු දෙය රාක්කයේ ආයු කාලයයි. කේක් සහ කප්කේක් වැනි මෙම නිෂ්පාදන නරක් නොවී අවම වශයෙන් මාස 5 ක් ගබඩා කළ හැකිය. ඒවාට මොකුත් වෙන්නේ නැහැ. මේද හා කල් තබා ගන්නා ද්රව්ය විශාල මාත්රාවක් මෙම අතුරුපස විෂ බවට පත් කරයි.
2. අයිස් ක්රීම්
ජෝර්ජියා විශ්ව විද්යාලයේ විද්යාඥයින් විසින් අත්හදා බැලීම් මාලාවක් සිදු කර ඇති අතර ආහාර කර්මාන්තයේ ජනප්රිය ඉමල්සිෆයර් සහ මහා බඩවැලේ පිළිකා අතර සම්බන්ධය සොයා ගන්නා ලදී. ඝණීකාරක සහ ඉමල්සිෆයර් (පොලිසෝර්බේට් 80 සහ කාබොක්සිමීතයිල් සෙලියුලෝස්) එකට භාවිතා කරන විට ඒවා සැලකිය යුතු බඩවැල් මයික්රොෆ්ලෝරා වෙනස්කම් ඇති කරයි. ඔබේ ශරීරය දැවිල්ලට ගොදුරු වන අතර පිළිකා වර්ධනයට දායක වේ. පොලිසෝර්බේට් 80 අයිස්ක්රීම් වලට එකතු කරන්නේ වඩා හොඳ වයනයක් ලබා ගැනීමට සහ එය දියවීම වැළැක්වීම සඳහා යි. කාබොක්සිමීතයිල් සෙලියුලෝස් ස්ථායීකාරකයක් සහ ඝණීකාරකයක් ලෙස භාවිතා කරයි. මීට අමතරව කිරි මේදය ද මෙහි භාවිතා වේ. අයිස්ක්රීම් අපගේ ශරීරයට මේද බෝම්බයක් බවට පත් කරයි. මිචිගන් ප්රාන්ත විශ්ව විද්යාලයේ විද්යාඥයින් සොයා ගත්තේ වැඩිවිය පැමිණීමේදී නව යොවුන් වියේදී මෙම නිෂ්පාදනය පරිභෝජනය කරන්නේ නම් පියයුරු පිළිකා වැළඳීමේ අවදානම වැඩි වන බවයි. කැලිෆෝනියාවේ ඕක්ලන්ඩ් හි වෛද්ය සංගමයක් වන Kaiser Permanente හි විශේෂඥයින් ඔප්පු කළේ පියයුරු පිළිකාවෙන් පසු දිවි ගලවා ගත් කාන්තාවන්ට නැවත එය වැළඳීමට ඉඩ ඇති බවයි.
1. ඔබේ ඇස්වල වර්ණය වෙනස් කළ හැකි නිෂ්පාදන
සමහර අය සිතන්නේ මී පැණි, නිවිති, ඉඟුරු, චමමයිල් තේ වැනි නිෂ්පාදන ආධාරයෙන් ඔබේ ඇස්වල වර්ණය සැහැල්ලු කළ හැකි බවයි. අනුමාන වශයෙන් සති 2 කින් ඔබේ ඇස් දීප්තිමත් වනු ඇති බවයි. අවාසනාවකට මෙන් මෙම ප්රකාශයන් සනාථ කිරීමට විද්යාත්මක කරුණු නොමැති අතර සෑම දෙයක්ම මිනිසුන්ගේ අත්දැකීම් මත පදනම් වේ.