අපි සුපිරි වෙළඳසැලේ සෞඛ්ය සම්පන්න ආහාර තෝරා ගන්නා විට අපට සහ අපගේ පවුලේ අයට ප්රයෝජනවත් දෙයක් මිලදී ගැනීමට අපි බලාපොරොත්තු වෙන නමුත් සාමාන්ය ආහාර පවා භයානක විය හැකි බව පර්යේෂණවලින් හෙළි වී තිබේ. I Love You හි අපි ඔබේ ශරීරයට හානි කළ හැකි ආහාර ලැයිස්තුවක් සාදා ඇති අතර ගැටළු මඟහරවා ගැනීමට සහ ඔබ කැමති සියලුම රසවත් ආහාර භුක්ති විඳීමට ක්රම කිහිපයක් මෙම ලිපිය මගින් ඇත.
1. සලාද කොළ
මහජන උනන්දුව සඳහා විද්යා මධ්යස්ථානයේ විද්යාඥයින් පසුගිය වසර 12 තුළ සංඛ්යාලේඛන විශ්ලේෂණය කර ඇති අතර වැඩිම ආහාර විෂවීම් සංඛ්යාවට හේතු වූ ආහාර මොනවාදැයි සොයා බැලීමට ඔවුහු උත්සාහ කර ඇත. ඇදහිය නොහැකි ලෙස සලාද කොළ අංක එක බවට පත් විය. දන්නා විෂ සහිත සිද්ධීන් 13,568 ක් සමඟ පැතිරීම් 363 ක් සඳහා එය වගකිව යුතු වූ බැවින් සලාද කොළ හොඳින් ඇසුරුම් කර කන්න සූදානම් වුවද ඔබ එය ඔබේ පිඟානට දැමීමට පෙර එය හොඳින් සේදීම වඩා සුදුසුයි.
2. බිත්තර
ආසාදිත කුකුළෙකුගේ අපද්රව්ය වලින් බිත්තර මත ඇති විය හැකි සැල්මොනෙල්ලා ආසාදනය භයානක විය හැකිය. ළමයින්ට, වැඩිහිටියන්ට සහ දුර්වල ප්රතිශක්තිකරණ පද්ධතියක් ඇති පුද්ගලයින්ට එය විශේෂයි. කවචය සම්පූර්ණයෙන්ම පිරිසිදු නොවන බව ඔබ දුටුවහොත් තැළුණු බිත්තර සාදා මුළු පවුලටම පෝෂණය කිරීමට පෙර බිත්තරය සේදීමට විනාඩියක් ගත කිරීම වඩා හොඳයි.
3. කුකුල් මස්
අමු කුකුල් මස් වලින් යුෂ බිංදුවක් පුද්ගලයෙකුට ආසාදනය කිරීමට තරම් Campylobacter බැක්ටීරියාව ඇත. මෙම බැක්ටීරියාව උණ සහ ආමාශ ආන්ත්රයික ගැටළු ඇති කරයි. අපි මස් සෝදන විට බැක්ටීරියාව ඉතා වේගයෙන් ව්යාප්ත වේ. මන්ද එය අපගේ අත්, ඇප්රොන්, කවුන්ටර ආදියෙන් අවසන් වේ. ආරක්ෂිත වීමට ඔබ අමු කුකුල් මස් සමඟ ඇති සම්බන්ධය අවම කර, කැපුම් පුවරුව සහ පිහි සේදිය යුතුයි. (අපි ඒවා උතුරන වතුරෙන් සේදීමට යෝජනා කරනු ලබනවා).
4. ටූනා
මාළු ඉවත් කර වැරදි ආකාරයෙන් ගබඩා කළ විට scombrotoxin නම් විෂ සහිත ප්රෝටීනයක් සෑදේ. එය සමේ කැක්කුම, වමනය, බඩේ කැක්කුම, පාචනය, අධික හෘද ස්පන්දන වේගය සහ පෙනීම නැති වීමට තුඩු දෙන ආහාර විෂ වීමක් ඇති කළ හැකිය. විසඳුම: ඔබ ටූනා වාතය සමඟ සම්බන්ධ වීමට ඉඩ නොදී ඉවත් කළ යුතුය. ශීතකරණයෙන් ගෙන පැක් එක විවෘත නොකර ශීතකරණයේ පහළම රාක්කයේ තබන්න. රාත්තල් 4ක් බරැති මත්ස්යයෙකු මත ඇති අයිස් ඉවත් වීමට පැය 24ක් පමණ ගත වේ.
5. චීස්
චීස් වල විෂ සහිත රසායනික ද්රව්ය නොමැති නමුත් නිෂ්පාදනයේ ඕනෑම අවධියක විෂ වීමට හේතු වන ව්යාධිජනක ක්ෂුද්ර ජීවීන් චීස් වලට ඇතුළු විය හැකිය. නිෂ්පාදනයේදී රෝගී සතුන්ගේ පැස්ටරීකරණය නොකළ කිරි භාවිතා කරන්නේ නම් බෲසෙලෝසිස් සහ ලිස්ටීරියෝසිස් වැළඳීමේ අවදානමක් ඇත. ඔබ දන්නා සහ විශ්වාස කරන නිෂ්පාදකයින්ගෙන් පමණක් චීස් මිලදී ගත යුත්තේ එබැවිනි.
6. මස්
විශේෂඥයන් විසින් අඹරන ලද මස් වල ක්ෂුද්ර ජීවී ඖෂධ, E. coli, salmonella සහ listeria වල නටබුන් සොයාගෙන ඇත. තුනී, පැතලි මස් කෑලි සාදා ඒවා ෆ්රයි කිරීමට වඩා හොඳ වන්නේ එබැවිනි.
7. සෝඩා
තරබාරුකම සහ අක්මාවට හානි වීම හැරුණු විට ඔබ සෝඩා පානය නතර කළ යුතු තවත් හේතුවක් වන්නේ එය ඔබේ අස්ථිවලට ඇති කරන බලපෑමයි. සෝඩා වල ෆොස්පරික් අම්ලය සහ කැෆේන් යන දෙකම අඩංගු වන අතර එය අස්ථි ඛනිජ ඝනත්වය (BMD) අඩු