බොහෝ දරුවන් ඉතා කුඩා අවධියේදී සීනි ගොඩක් අඩංගු ආහාර අනුභව කිරීමට පටන් ගනී. මෙය දරුවාගේ රස අංකුර ඔවුන්ගේ සංවේදීතාව අඩු කිරීමට හේතු වේ. එබැවින් සාමාන්ය ආහාර තවදුරටත් සිත් ඇදගන්නා බවක් නොපෙනේ. දරුවන්ගේ ශරීරයේ භෞතික විද්යාත්මක ලක්ෂණ නිසා ඔවුන් විසින් අනුභව නොකළ යුතු ආහාර ද තිබේ. සෞඛ්ය සම්පන්න ආහාර ගැනීමට දරුවෙකුට උගන්වන්නේ කෙසේද සහ ඔවුන් කිසිසේත් අනුභව නොකළ යුතු සෞඛ්ය සම්පන්න ආහාර මොනවාදැයි සොයා බැලීමට අද අපි තීරණය කළ අතර එයින් කිහිපයක් ඔබ වෙත ගෙන ඒමට අද මෙම ලිපිය එකතු කළා.
1. යුෂ
විවිධ වයස්වල ළමුන් අතර යුෂ ජනප්රියයි. ඒවා පහසු වන අතර දීප්තිමත් පැකේජ වලින් පැමිණේ. නමුත් ඇසුරුම් කළ යුෂ වල වාසි අවසන් වන්නේ මෙයයි. යුෂ වීදුරුවක සීනි තේ හැඳි 5-6 ක් අඩංගු වේ. විසුරුවා හරින ලද සීනි ක්ෂණිකව රුධිරයට අවශෝෂණය වන අතර එය කාබෝහයිඩ්රේට පරිවෘත්තීය සඳහා අහිතකර වේ. ඇමරිකානු ළමා රෝග පිළිබඳ ඇකඩමිය යුෂ පානය කිරීම වෙනුවට පලතුරු අනුභව කිරීම නිර්දේශ කරයි. යුෂ ක්රමයෙන් අවශෝෂණය වේ. ඔබට පළතුරු මිරිකා නැවුම් යුෂ හෝ ස්මූති පානය කිරීමට උත්සාහ කළ හැකිය.
2. යෝගට්
සෞඛ්ය සම්පන්න යෝගට් තෝරා ගැනීම සඳහා ඔබ අමුද්රව්ය කියවිය යුතුය. පළමුව ශීතකරණය තුළ ගබඩා කර නොමැති නමුත් විවෘත රාක්කවල ඇති වඩාත්ම භයානක යෝගට් නිෂ්පාදන මිලදී නොගන්න. දෙවනුව පැණිරස යෝගට් වෙනුවට ස්වභාවික යෝගට් මිලදී ගන්න. පලතුරු සමඟ යෝගට් වල සීනි, මේදය සහ කැලරි විශාල ප්රමාණයක් අඩංගු වන අතර එමඟින් දරුවන්ගේ බර වැඩි වන අතර දියවැඩියාව වැළඳීමේ අවදානම වැඩි කරයි.
3. ධාන්ය වර්ග
ෆ්ලේක්ස්, මුස්ලි සහ අනෙකුත් සමාන ආහාර විටමින් සහ ඛනිජ ලවණ විශාල ප්රමාණයක් අඩංගු බව පවසන වෙළඳ දැන්වීම්වල ඉතා සෞඛ්ය සම්පන්න ලෙස පෙනේ. ඇත්ත වශයෙන්ම මෙම ආහාරවල කිසිදු සෞඛ්ය සම්පන්න මූලද්රව්ය අඩංගු නොවේ. නමුත් ඒවායේ සීනි බොහෝ ප්රමාණයක් අඩංගු වේ. ඉරිඟු, තිරිඟු සහ ඕට්ස් වල සියලුම සෞඛ්ය සම්පන්න මූලද්රව්ය නිෂ්පාදනයේදී ඉවත් කර ඉතිරි වන්නේ කාබෝහයිඩ්රේට් පමණි. මෙම ආහාරය සමඟ කුසගින්න තෘප්තිමත් කිරීම ඉතා අපහසුයි. එබැවින් පැය කිහිපයකට පසු දරුවා නැවතත් බඩගිනි වනු ඇත. හොඳ ආදේශකයක් වන්නේ ඕට්ස්ය. ළමයින් සඳහා වඩාත් ආකර්ෂණීය කිරීම සඳහා ඔබට පළතුරු සහ ඇට වර්ග එකතු කළ හැකිය.
4. මී පැණි
වයස අවුරුදු 2 ට පෙර ළමයින් මී පැණි අනුභව නොකළ යුතුයි. මෙය සිදුවිය හැකි අසාත්මිකතා ප්රතික්රියාවක් ගැන පමණක් නොව සමහර විට මී පැණි වල බැක්ටීරියා අඩංගු වන අතර එය botulism නම් බරපතල බෝවෙන රෝගයක් විය හැකිය.
5. මිදි
මිදි වල දරුවන්ට අවශ්ය විටමින් සහ ඛනිජ ලවණ අඩංගු වේ. නමුත් දරුවන්ට ඒවා අනුභව කිරීමට ඉඩ නොතැබිය යුතු හේතුවක් තිබේ. සමහර විට ඒවා කුඩා දරුවන්ගේ උගුර තුල හිර විය හැකිය. එසේම මිදි දරුවාගේ ආහාර ජීර්ණ පත්රිකාව සැකසීමට ඉතා අපහසු වේ. කෙසෙල් යනු අවුරුදු 2 ට අඩු ළමුන් සඳහා විශිෂ්ට ආදේශකයකි.
6. ළමුන් සඳහා බහු විටමින්
විටමින් යනු තරමක් මතභේදාත්මක මාතෘකාවකි. දෙමව්පියන් බොහෝ විට විශේෂඥයෙකුගෙන් උපදෙස් ලබා ගැනීම වෙනුවට ඔවුන්ගේ දැනුම සහ අත්දැකීම් මත රඳා පවතින අතර එය සම්පූර්ණයෙන්ම වැරදි සහ අනතුරුදායක විය හැකිය. සත්ව හැඩැති විටමින් කෙතරම් හානිකර නොවන නමුත් ඒවා නිර්දේශ කළ යුත්තේ වෛද්යවරුන් විසින් පමණි. දරුවන්ට අවශ්ය විටමින් ආහාර වලින් ලබා ගත යුතුය. ඔවුන්ට අතිරේක ආහාර ලබා දීම අවශ්ය නොවේ.
7. මිල්ක්ෂේක්
සෝඩා සහ මිල්ක්ෂේක් අතර තේරීමකට මුහුණ දෙන ඕනෑම දෙමාපියෙක් නිසැකවම මිල්ක්ෂේක් තෝරා ගනු ඇත. නමුත් මිල්ක්ෂේක් පෙනෙන පරිදි ඒවා සෝඩා මෙන්ම භයානක වන අතර මේදය සහ සීනි ගොඩක් අඩංගු වේ. එවැනි තෙල් සහිත පානයක් නිතිපතා පානය කිරීම හෘද වාහිනී රෝග වර්ධනය වීමට හේතු විය හැකි බව නවතම පර්යේෂණ පවසයි. මෙම නිෂ්පාදනය දරුවන්ට පමණක් නොව වැඩිහිටියන්ට පවා භයානක ය.