අපගේ නවීන ජීවන වේගය, රැකියාව සහ දෛනික අවශ්යතා ඉතා පහසුවෙන් අපව ආතතියට හා කනස්සල්ලට පත් කළ හැකිය. තවද බොහෝ විට, අප කනස්සල්ලට පත්වන විට හෝ මෙම තත්වයන් පිළිබඳ යම් රෝග ලක්ෂණ පෙන්නුම් කරන විට, අපි හොඳ සහ සන්සුන් වීමට රැකවරණයක් ලෙස ආහාර වෙත හැරෙමු. ආහාර අපගේ නරකම සතුරා බවට පත්විය හැක්කේ එම මොහොතේ ය: අපි අනවශ්ය කැලරි පරිභෝජනය කරන අතර පසුව ඒවා පරිභෝජනය කිරීම සම්බන්ධයෙන් අපට වරදකාරි හැඟීමක් ඇති වේ. එය මිදීමට අපහසු විෂම කවයක් බවට පත් වේ, නමුත් වාසනාවකට මෙන්, පහසු විසඳුම් කිහිපයක් තිබේ.
- තේ බොන්න.

අපට බඩගිනි නැති බව විශ්වාස කිරීමට අපගේ මොළය රවටා ගැනීමේදී කහට ප්රබල මිතුරන් විය හැකිය. ඔබට කනස්සල්ලක් දැනෙන සෑම අවස්ථාවකම සහ ශීතකරණය විවෘත කිරීමට ධාවනය කිරීමට අවශ්ය සෑම විටම, ඒ වෙනුවට ඔබට විවේකී තේ එකක් සාදා ගැනීමට තෝරා ගන්න. ඔබට වඩාත් සැහැල්ලුවක් දැනෙනවා පමණක් නොව, ඔබේ ශරීරය සජලනය කිරීමට සහ විෂ ද්රව්ය ඉවත් කිරීමටද ඔබට හැකි වනු ඇත. වැදගත්ම දෙය නම්, ඔබ සෑහීමකට පත් වනු ඇත, අප මෙහි සොයන්නේ එයයි. ඔබට ප්රති-ආතති බලපෑමක් ඇති ලෙමන් කොළ සහ බැසිල් හෝ ප්රතිඔක්සිකාරකයක් වන රතු තේ ඔබේ ආහාර රුචිය පාලනය කිරීමට උත්සාහ කළ හැකිය.
- උත්තේජක බීම එපා කියන්න.

කෝපි සහ කැෆේන් අඩංගු ඕනෑම වර්ගයක බීම, සන්සුන්කම සහ විවේකය සම්බන්ධ ඕනෑම දෙයක සතුරන් ලෙස හැඳින්වේ. මෙම ද්රව්යය (සාමාන්යයෙන් සීනි සමඟ සංයෝජනය වන) ඔබේ ශරීරයේ ඇති ඇඩ්රිනලින් ප්රමාණය වැඩි කරන අතර ආතතිය සහ කාංසාව රෝග ලක්ෂණ වැඩි කරයි. එවිට, විෂම චක්රයක් අවුලුවනු ලැබේ: ඔබට වැඩි ආතතියක් දැනෙන අතර වැඩිපුර කන්න අවශ්යයි. කෝපි සමඟ උදේ ආහාරය ගැනීම හෝ දිවා ආහාරය සමඟ සෝඩා පානය කිරීම වෙනුවට තේ කෝප්පයක් හෝ ලෙමනේඩ් වීදුරුවක් තෝරා ගැනීම වඩා හොඳ වන්නේ එබැවිනි.
- කුළුබඩු සහිත ආහාර අනුභව කරන්න, නමුත් සෑම දිනකම නොවේ.

සමහර පර්යේෂණ ප්රකාශ කරන්නේ උණුසුම් ගම්මිරිස් ඔබේ ආහාර වේලට එකතු කර ගැනීමෙන් ඔබේ ආහාර රුචිය අඩු කළ හැකි බවයි. කැප්සායිසින් – මිරිස් ගම්මිරිස් උණුසුම් කරන ද්රව්යය – ශරීරය පිරී ඇති බවක් දැනෙන අතර අනෙකුත් ආහාර වලට වඩා කැලරි දහනය කරයි. මෙයට හේතුව උණුසුම් ගම්මිරිස්වල තාපය සැකසීමට ඔබේ ශරීරය වැඩි ශක්තියක් භාවිතා කරන බැවිනි. එමනිසා, ඔබට කනස්සල්ලක් දැනේ නම්, ඔබේ ආහාර රුචිය තෘප්තිමත් කිරීමට මෙම උපක්රමය උත්සාහ කළ හැකි අතර, ඔබේ ආහාර වේලෙන් පසු ඉක්මනින් නැවත ආහාර ගැනීමෙන් වළකින්න. නමුත් එය දිනපතා භාවිතා නොකිරීමට වගබලා ගන්න, එසේ නොවුවහොත් ඔබේ ශරීරය එයට පුරුදු වන අතර එය එකම බලපෑමක් ඇති නොකරනු ඇත.
- ආහාර වල රතු සහ කහ වර්ණයෙන් වළකින්න.

ඔබේ ආහාර රුචිය කෙරෙහි වර්ණ විශාල බලපෑමක් ඇති කරන බව ඔබ දන්නවාද? මාතෘකාවේ සඳහන් එක් සෙවනක් සහිත ආහාර වේලක් හෝ දවටනයක් දුටු විට, අපගේ මොළය අපට කුසගින්න ඇති කරන යාන්ත්රණ මාලාවක් ක්රියාත්මක කරයි. ඔබට බර අඩු කර ගැනීමට අවශ්ය නම් ඔබේ මුළුතැන්ගෙයෙහි මෙම වර්ණ සහිත ආහාර වළක්වා ගැනීම නිර්දේශ කරනුයේ එබැවිනි. එමගින් ඔබ කනස්සල්ලෙන් හෝ ආතතියෙන් පෙළෙන විට ආහාර ගැනීමට ඇති ආශාව සහ ආශාව වළක්වා ගැනීම ඔබට පහසු වනු ඇත.
- “සතුටේ හෝමෝනය” නිපදවීමට උපකාර වන ආහාර අනුභව කරන්න.

සෙරොටොනින් “සන්තෝෂයේ හෝමෝනය” ලෙස හැඳින්වේ, මන්ද එය මූලික වශයෙන් අපගේ මනෝභාවය නියාමනය කිරීම භාරව සිටී. සෙරොටොනින් මට්ටම් අඩු වූ විට, අපට වැඩි ආතතියක් සහ චිත්තවේගීය වශයෙන් අස්ථාවර බවක් දැනේ, එය විශාල ප්රමාණවලින් වැඩි ආහාර සඳහා ආශා කිරීමට අපව යොමු කරයි. සමබර ආහාර වේලක් ලබා ගැනීම සඳහා ඔබේ ශරීරයේ සෙරොටොනින් මට්ටම නිසි ලෙස නියාමනය කිරීම ප්රධාන වේ. සාමාන්යයෙන්, ඔබේ ශරීරය ඔබ වෙනුවෙන් එය කරයි, නමුත් ඔබට අන්නාසි, නිවිති, පිසිනු ලබන්නේ සහ අලිගැටපේර වැනි ට්රිප්ටෝෆාන් (අපගේ සෙරොටොනින් මට්ටම අඩු කිරීමට උපකාරී වන ද්රව්යයක්) බහුල ආහාර අනුභව කළ හැකිය. මේ ආකාරයෙන්, ඔබ ඔබේ ශරීරයට ආපසු යාමට අවශ්ය උපකාර ලබා දෙනු ඇත.
- උදේ ආහාරය සඳහා ඔලිව් තෙල් සමඟ පාන් කන්න.

විශේෂයෙන් සති අන්තයේ දී අපි හැමෝම හෘදයාංගම උදෑසන ආහාරයකට කැමතියි. කෙසේ වෙතත්, අධ්යයනයකින් සොයාගෙන ඇත්තේ අලිගැට පේර, ඔලිව් තෙල් සහ ඇට වර්ග වැනි අසංතෘප්ත මේදවලින් පොහොසත් සමහර ආහාර, ඔබ ප්රමාණවත් ආහාර ලබා ඇති බව ඔබේ මොළයට දැනුම් දීමේදී ඉතා ඵලදායී වන බවයි. ඔබ පීඩාකාරී කාල පරිච්ඡේදයක් පසු කරන්නේ නම්, උදේ ආහාරය මාරු කිරීම ගැන සලකා බලන්න, බිත්තර සහ පෑන්කේක් වෙනුවට ඔලිව් තෙල් ටිකක් සමඟ පාන් අනුභව කරන්න. දිවා කාලයේ කාංසාව හේතුවෙන් අධික ලෙස ආහාර ගැනීමෙන් වැළකී සිටීමට එය ඔබට උපකාර කළ හැකිය.