සෑම ස්තුති දීමේ ආහාර වේලකටම පසු නිදිමත දැනෙන සහ ඔබේ වෙහෙසට තුර්කියට දොස් පවරන අයගෙන් ඔබ කෙනෙකු යැයි ඔබ සිතන්නේ නම්, ඔබ රැවටීමට ලක්ව ඇත. එය පෙනෙන පරිදි, මෙය විශාලතම ආහාර මිථ්යාවන්ගෙන් එකකි. කෙසේ වෙතත්, සමහර ඇට වර්ග වැනි වෙනත් සාමාන්ය ආහාර තිබේ, එය ඔබට ඉක්මනින් නිදා ගැනීමට උපකාරී වේ. එපමණක් නොව, ඔවුන් නින්ද නොයාමට ප්රතිකාර කළ හැකි අතර මධ්යම රාත්රියේ අවදි නොවී සාමකාමී නින්දක් ලබා ගැනීමට උපකාරී වේ.
- සැමන්.
මේද මාළු, සහ විශේෂයෙන්ම සැමන්, ඔමේගා 3 මේද අම්ල සහ විටමින් D පොහොසත් වේ. මෙම අද්විතීය සංයෝජනය නින්ද නොයාමට ප්රතිකාර කිරීම සඳහා ඉතා ප්රයෝජනවත් බව විශ්වාස කෙරේ. හේතුව මෙම කරුණු 2 වඩා සෙරොටොනින් නිපදවීමට උපකාරී වන අතර එය පහසු නින්ද ප්රවර්ධනය කරන බව ඔප්පු වී ඇත. වඩාත් නිශ්චිතවම, විටමින් D ඌනතාවයෙන් පෙළෙන පුද්ගලයින්ට නින්දේ ගැටළු ඇතිවීමට වැඩි ප්රවණතාවක් ඇති බව සොයාගෙන ඇත. වල් සැමන් යනු විටමින් D හි පොහොසත්ම මූලාශ්රවලින් එකක් වන අතර, වගා කරන ලද සැමන් මත්ස්යයින් එතරම් ප්රයෝජනවත් නොවේ.
- ආමන්ඩ් සහ walnuts.
ආමන්ඩ් මෙලටොනින් නම් ද්රව්ය වලින් පොහොසත් ය. ඒවා මැග්නීසියම් සහ කැල්සියම් වලින් පොහොසත් වන අතර ඔබේ මාංශ පේශි ලිහිල් කිරීමට උපකාරී වන ඛනිජ 2 ක් ඇත. මැග්නීසියම් ක්රියා කරන ආකාරය නම්, පීඩාවට පත් වූ පුද්ගලයාට විශාල කාංසාවක් සහ වේදනාවක් ඇති කළ හැකි දැවිල්ල අඩු කිරීමයි. Walnuts බොහෝ සමාන ගුණාංග සපයන අතර නින්දට පොළඹවන ඇමයිනෝ අම්ලයක් වන ට්රිප්ටෝෆාන් ද ඒවායේ අඩංගු වේ. මෙම අම්ලය මෘදු නින්ද නොයාමෙන් පෙළෙන රෝගීන්ට උපකාර වන බව සොයාගෙන ඇත. එසේම, walnuts මේද අම්ල වලින් පොහොසත් වන අතර එමඟින් සෙරොටොනින් මට්ටම තවත් ඉහළ නංවන අතර ඔබට වඩාත් වේගයෙන් නින්දට යාමට උපකාරී වේ.
- ඖෂධීය තේ.
Chamomile තේ, විශේෂයෙන්ම, ෆ්ලේවෝන් සහ apigenin ඉහළ මාත්රා අඩංගු වේ. එක් අතකින්, ෆ්ලේවෝන් වඩාත් ආතතියෙන් තොර නින්දක් ඇති කරන දැවිල්ල අඩු කරයි. අනෙක් අතට, apigenin යනු නිදිමත ප්රවර්ධනය කිරීමට සහ නින්ද නොයාමේ බලපෑම් අවම කිරීමට හැකියාව ඇති විශිෂ්ට ප්රතිඔක්සිකාරකයකි. පැෂන්ෆ්ලවර් යනු මිනිසුන්ට නින්ද නොයාම, කාංසාව සහ වේදනාව සමඟ කටයුතු කිරීමට උපකාර වන සුප්රසිද්ධ මිදි වැලකි. එය බොහෝ අවස්ථාවලදී මොළයේ ක්රියාකාරිත්වය අඩු කිරීමට මිනිසුන්ට උපකාර කර ඇති ඖෂධයකි. බොහෝ අය තමන් ඇඳට ඇලවීමෙන් පසුව පවා ඔවුන්ගේ මොළය සම්පූර්ණයෙන්ම සක්රීය වී ඇති බැවින් මෙය වඩාත් සුදුසුය.
- සුදු සහල්.
එහි ඉහළ ග්ලයිසමික් අනුපාතය නිසා සහල් ගුණාත්මක නින්දක් ප්රවර්ධනය කරන බව සොයාගෙන ඇත. පුද්ගලයන් 1,848 දෙනෙකු සහභාගී වූ අධ්යයනයක දී, වැඩිපුර බත් අනුභව කරන අයට වඩා හොඳ නින්දක් ඇති බව නිගමනය විය. එසේම, පසුගිය අධ්යයනයකින් පෙන්නුම් කළේ වයස අවුරුදු 2 ට අඩු දරුවන්ට ඔවුන්ගේ සන්ධ්යා භෝජනය සඳහා ඉහළ ග්ලයිසමික් දර්ශක ද්රව්ය භාවිතා කිරීමෙන් පසු වඩා හොඳ නින්දක් ඇති බවයි. එම අධ්යයනයෙන් පෙනී යන්නේ සහල් මෙලටොනින් සහ ට්රිප්ටෝෆාන් නිෂ්පාදනය ප්රවර්ධනය කරන බවයි. ජපන් ජාතිකයන් දිනපතා සහල් විශාල ප්රමාණයක් පරිභෝජනය කරන බව ද සඳහන් කිරීම වැදගත්ය. එබැවින්, ඔවුන්ගේ නින්දට ධනාත්මක ලෙස බලපාන ආහාරවල ගුණාංග විශාල කාර්යභාරයක් ඉටු කරනු ඇතැයි අපේක්ෂා කෙරේ.
- නැවුම් ඇඹුල් චෙරි සහ ඇඹුල් චෙරි යුෂ.
ඇඹුල් හෝ ටාට් චෙරි තන්තු, ප්රතිඔක්සිකාරක, විටමින් සහ ඛනිජ වලින් පොහොසත් ය. මෙම සියලු ගුණාංගවලට ස්තූතිවන්ත වන අතර, ඔවුන් නින්ද නොයාම සඳහා උපකාර කළ හැකි බව අධ්යයනයක් යෝජනා කර ඇත. ඒවා දැවිල්ල අඩු කරන අතර මෙලටොනින් මට්ටම වැඩි කරයි. මෙලටොනින් අපගේ ශරීරයෙන් ස්වභාවිකව නිපදවන නමුත් නින්ද නොයාමෙන් පෙළෙන අයට එය ප්රමාණවත් නොවේ. චෙරි පරිභෝජනය වැනි අමතර උපකාර ලබා ගැනීමෙන් එහි මට්ටම් වැඩි කළ හැක්කේ එබැවිනි. මෙලටොනින් ඔබව වහාම නින්දට නොයවන බව මතක තබා ගන්න, එය ඔබට ඉක්මනින් විවේක ගැනීමට උපකාරී වේ.