පලතුරු විටමින් සහ ඛනිජ ලවණවලින් පිරී ඇති බව අප සැවොම දන්නා නමුත්, ඒවා අපගේ ආහාර වේලට ඇතුළත් කිරීමෙන් ලැබෙන ප්රබල සෞඛ්ය ප්රතිලාභ අපි බොහෝ විට නොසලකා හරිමු. පර්යේෂණයට අනුව සෑම දිනකම පරිභෝජනය කරන සෑම අමතර පලතුරු වර්ගයක්ම හෘද රෝග ඇතිවීමේ අවදානම 7% කින් අඩු කරයි. ඊට අමතරව, සමහර තත්වයන් වල රෝග ලක්ෂණ වළක්වා ගැනීමට සහ අඩු කිරීමට හැකි ඇතැම් පලතුරු තිබේ. ඉතින් මෙන්න අපි ප්රියතම පලතුරු කිහිපයක නොදන්නා ප්රතිලාභ.
- චෙරි වලට සන්ධි වේදනාව වළක්වා ගත හැකිය.
ඔබේ ආහාර වේලට ඔබේ ඇටකටු සහ සන්ධිවල ශක්තියට බලපෑම් කළ හැකිය. එබැවින් ඔබ සන්ධි වේදනාවෙන් පීඩා විඳිනවා නම්, ඔබේ ආහාර වේලට එකතු කර ගත යුතු එක් පොදු පලතුරක් වන්නේ චෙරි ය. මෙම ප්රණීත රතු පලතුරේ ඇන්තොසියානින් නම් දැවිල්ල අඩු කරන සංයෝග ඇත. මීට අමතරව, සමහර අධ්යයනයන් මගින් නැවුම් චෙරි යුෂ අඩු රක්තවාතය අවුලුවාලීමට සම්බන්ධ කර ඇත.
- කොමඩු වලට පුළුවන් කැක්කුම අඩු කරන්න.
කොමඩු යනු ව්යායාම් දින සඳහා විශිෂ්ට, දැරිය හැකි, ව්යායාම කිරීමට පෙර සහ ව්යායාමයෙන් පසු කෙටි ආහාරයකි. කොමඩු වල ඇති අධික ජල ප්රමාණය, ප්රතිඔක්සිකාරක සහ ඇමයිනෝ අම්ල වඩාත් ඵලදායී ව්යායාමයකට හේතු විය හැක. තවද, එහි පොටෑසියම් අඩංගු වන අතර, දැඩි සැසියකදී කැක්කුම අඩු කළ හැකිය.
- අලිගැට පේර මගින් සම ආරක්ෂා කර ගත හැක.
ඔබ අලිගැටපේර රසිකයෙක් නම්, ඔවුන් වයසට යාමේ ක්රියාවලිය ප්රමාද කළ හැකි බව දැන ගැනීමට ඔබ උනන්දු විය හැකිය. පර්යේෂකයන් සොයාගෙන ඇත්තේ අලිගැට පේර වල රැලි වැටීම් සහ වයසට යාමේ වෙනත් දර්ශක ඇති කරන හිරු එළියෙන් ඔබේ සම ආරක්ෂා කිරීමට උපකාරී වන සංයෝග ඇති බවයි.
- කෙසෙල්වලට වකුගඩු ගල් ඇතිවීම වැළැක්විය හැකියි.
පොටෑසියම් බහුල කෙසෙල් වකුගඩු ගල් ඇතිවීම වැලැක්වීම සඳහා විශේෂයෙන් හොඳ විය හැක. මීට අමතරව, ඒවා විටමින් B6 වලින් පොහොසත් වන අතර එමඟින් ඔබේ අක්මාව සහ වකුගඩු අනවශ්ය රසායනික ද්රව්ය ඉවත් කිරීමට උපකාරී වන අතර මැග්නීසියම් කැල්සියම් ඔක්සලේට් ස්ඵටික වර්ධනය වළක්වයි.
- බ්ලූබෙරීස් මොළයේ සෞඛ්යය වැඩි දියුණු කළ හැකිය.
බොහෝ විට සුපිරි ආහාරයක් ලෙස ලේබල් කර ඇති බ්ලූබෙරීස් මොළයට විශේෂිත වූ සමහරක් ඇතුළුව සෞඛ්ය ප්රතිලාභ කිහිපයක් ඇත. මෙම පැණිරස සංග්රහ ප්රතිඔක්සිකාරක පොහොසත් පලතුරු වන අතර එයින් අදහස් කරන්නේ ඒවාට ප්රති-ගිනි අවුලුවන සහ ප්රතිඔක්සිකාරක බලපෑම් ඇති අතර මතකය වැඩි දියුණු කළ හැකි බවයි.
- ඇපල් වලට මලබද්ධය සහ පාචනය සමඟ උදව් කළ හැකිය.
ඇපල් යනු මලබද්ධයට ප්රතිකාර කිරීමට අවශ්ය විට ආහාරයට ගත හැකි හොඳම පලතුරකි. ඒවා තන්තු වලින් ඉතා ඉහළ මට්ටමක පවතින අතර එය බොහෝ පුද්ගලයින්ගේ මලබද්ධය සමනය කිරීමට උපකාරී වේ. නිතිපතා බඩවැල් චලනය සඳහා තන්තු අත්යවශ්ය වේ. එසේම, මෙම පලතුර පාචනය ඇතුළු අනෙකුත් සෞඛ්ය ගැටලු සඳහාද උපකාරී වේ.