සෞඛ්ය සම්පන්න ආහාර ගැනීම යනු දැනුවත් කිරීම පමණි. අවාසනාවකට මෙන් ආහාර කර්මාන්තය සමහර විට නොමඟ යවනසුලු වෙළඳ දැන්වීම් සහ ලේබල් තැබීමෙන් සෞඛ්ය සම්පන්න සහ නැති දේ දැනගැනීම දුෂ්කර කර දෙයකි. අද I Love You හි දී සෞඛ්ය සම්පන්න බව ප්රකාශ කළත් ඔබේ සෞඛ්යයට අහිතකර ආහාර මොනවාදැයි අපි මෙම ලිපිය මගින් පෙන්වාදීමට තීරණය කළ අතර අපි ලිපියේ අවසානයේ ප්රසාද දීමනාවක් වශයෙන් පිසූ පසු ස්වභාවිකව විෂ විය හැකි ආහාර ගැන එකතු කර ඇත.
පළතුරු යුෂ
එයට දොඩම් යුෂ ඇතුළත් වේ. දශක ගණනාවක් තිස්සේ ආහාර කර්මාන්තය සාමාන්ය පලතුරු සඳහා සෞඛ්ය සම්පන්න විකල්පයක් ලෙස පලතුරු යුෂ අලෙවි කර ඇත. එය සෝඩා වලට සමාන සීනි ප්රමාණයක් අඩංගු වනවා පමණක් නොව එහි විටමින් නොමැති අතර ඔබට ශක්තියක් ලබා නොදෙන හිස් කැලරි අඩංගු වේ. ඒ වෙනුවට: නිතිපතා පලතුරු අනුභව කරන්න. ඔබ ඇත්තටම යුෂ වලට කැමති නම් ඔබට එය නිවසේදීම සාදාගන්න. නමුත් මිලට ගන්නා විට සාමාන්යයෙන් පලතුරු අනුභව කිරීමට වඩා එහි තවමත් සීනි විශාල ප්රමාණයක් අඩංගු බව මතක තබා ගන්න.
කිරි
අප විශ්වාස කර ඇති දේ මෙන් නොව කිරි සහ කිරි නිෂ්පාදන අපගේ ආහාර වේලට අත්යවශ්ය නොවේ. කිරිවල අවශෝෂණය කළ හැකි කැල්සියම් සහ විටමින් ඩී අඩංගු වුවද ඔබ එය වැඩිපුර පානය කරන්නේ නම් ඔබ දිනකට අවශ්ය කැලරි ප්රමාණය ඉක්මවා යයි. තවද ඔබ වැඩිහිටියෙකු නම් ඔබ නිතිපතා මස් සහ බිත්තර අනුභව කරන්නේ නම් ඔබ අවදානමට ලක් විය හැකිය. ඒ වෙනුවට: ඔබේ වර්තමාන ආහාර වේල ගැන සිතන්න. ඒ අනුව පරිභෝජනය කළ යුතු කිරි ප්රමාණය තීරණය කරන්න. කිරිවලින් ලැබෙන කැලරි ප්රමාණය ලබා නොගෙන ඔබේ ආහාර වේල පොහොසත් කිරීමට උපකාර වන විටමින් D, ප්රෝටීන් සහ කැල්සියම් සහිත වෙනත් ප්රභවයන් තිබේ.
වගා කළ සැමන්
සැමන් යනු සෞඛ්ය සම්පන්න මේද සහ ඔමේගා-3 හි විශිෂ්ට ප්රභවයකි. අවාසනාවකට මෙන් ගොවිතැන් කරන ලද සැමන් වල මිනිස් සෞඛ්යයට හානි කරන පළිබෝධනාශක විශාල ප්රමාණයක් ද අඩංගු වේ. විවිධ රටවල් මත්ස්ය ගොවිපළ සඳහා නව ආහාර සහ පළිබෝධනාශක පාලනයක් අනුගමනය කර ඇතත් ඉහළ යන ඉල්ලුම නිසා වගා කරන ලද මත්ස්ය සාන්ද්රණය වර්ධනය වීමට හේතු වී ඇති අතර එමඟින් මුහුදු උකුණන් සඳහා පරිපූර්ණ පරිසරයක් නිර්මාණය වේ. උකුණන් මර්දනය කිරීමේ උත්සාහයේදී මත්ස්ය ගොවීන් රසායනික ද්රව්ය භාවිතය වැඩි කර තිබේ.ඒ වෙනුවට: ඔබ සැමන් ආහාරයට ගැනීම නතර කිරීමට අවශ්ය නොවේ නම් එහි සම්භවය පරීක්ෂා කරන්න. මුහුදෙන් අල්ලාගත් සැමන් අනිවාර්යයෙන්ම සෞඛ්ය සම්පන්න නොවේ. තිරසාර මත්ස්ය ගොවිපලවල් සඳහා මාර්ගගතව පර්යේෂණ කරන්න.
ටූනා
ස්පාඤ්ඤ බලධාරීන් මෑතකදී නිර්දේශ කළේ වයස අවුරුදු 10 ට අඩු ළමුන් සහ ගර්භනී කාන්තාවන් සඳහා කිසිදු ආකාරයකින් ටූනා ආහාරයට නොගැනීමයි. මෙයට හේතුව ස්නායු, ආහාර දිරවීමේ හෝ ප්රතිශක්තිකරණ රෝග ඇති කළ හැකි විෂ සහිත ලෝහයක් වන ටූනා වල රසදිය ඉහළ මට්ටමක තිබීමයි. ඒ වෙනුවට: ඔබේ පරිභෝජනය සීමා කර දේශීය විල්වලින් සහ නිසි ලෙස නියාමනය කළ ජලයෙන් එන මසුන් ගැන සොයා බලන්න.
ග්රැනෝලා
භාවිතා කරන වට්ටෝරුව අනුව ග්රැනෝලා එහි අඩංගු අධික සීනි මාත්රාව නිසා සෞඛ්යයට ඉතා අහිතකර විය හැකිය. බොහෝ විට වියළි පලතුරු ද එකතු වන අතර එමගින් එහි සීනි ප්රමාණය තවත් වැඩි කරයි. ග්රැනෝලා හානිකර නොවන නමුත් අධික සීනි මාත්රාවක් ඔබේ සෞඛ්යයට තර්ජනයක් විය හැකිය. වාණිජ සන්නාමයන් විසින් භාවිතා කරන මී පැණි ද ඉතා ඉහළ ලෙස සැකසිය හැකි අතර බොහෝ විට සැඟවුණු රසකාරක හෝ ඉරිඟු සිරප් පවා මෙහි අඩංගු වේ. ඒ වෙනුවට: සීනි සහ හොඳ තත්ත්වයේ මී පැණි නොමැතිව ග්රැනෝලා ඔබේ නිවසේදීම සාදා ගන්න. ඔබ වාණිජ මුස්ලි හෝ ග්රැනෝලා තෝරා ගන්නේ නම් ව්යාජ සෞඛ්ය සම්පන්න හෝ අධික සීනි මිශ්රණ වළක්වා ගැනීමට පෝෂණ කරුණු පරීක්ෂා කරන්න.
සම්පූර්ණ ධාන්ය පාන්
පාන් වල කැලරි ප්රමාණය ඉතා ඉහළයි. විටමින් සහ තන්තු පවා අඩුයි. පෙති කපන ලද සුදු පාන් පෙත්තක දැනටමත් සීනි ග්රෑම් 3 ක් දක්වා අඩංගු වෙන නමුත් සාමාන්යයෙන් සම්පූර්ණයෙන්ම තිරිඟු වලින් සාදනලද පාන් සම්පූර්ණ තිරිඟු පිටිවල තිත්ත රස වසං කිරීමට ඊටත් වඩා සීනි භාවිතා කරයි. ඒ වෙනුවට: මධ්යස්ථ ප්රමාණයේ පාන් ඔබේ ආහාර වේලට හොඳ අනුපූරකයකි. නමුත් ඔබට සීනි එකතු නොකර පාන් මිලදී ගත හැකි නම් විශේෂයෙන් එය සම්පූර්ණ ධාන්ය නම් වඩා හොඳයි.
ඔලිව් තෙල්
ඔලිව් තෙල් සමහර විට ඔබට පරිභෝජනය කළ හැකි සෞඛ්ය සම්පන්න තෙල්වලින් එකකි. අවාසනාවකට මෙන් මිනිසුන් ඔලිව් තෙල් ගැන කතා කරන විට එම ප්රතිලාභ බොහොමයක් අමතර වර්ජින් ඔලිව් තෙල් (EVOO) වලින් ලැබෙන බව බොහෝ විට අමතක කරයි. “පිරිසිදු ඔලිව් තෙල්” ලෙස ලේබල් කර ඇති බෝතල්වල සකසන ලද තෙල් අඩංගු වන අතර එය දිගු කල් පවතිනු ඇති නමුත් එය පෝෂ්ය පදාර්ථ වලින් අඩු සහ රසායනික ද්රව්ය වලින් පිරී ඇත. ඒ වෙනුවට: ඔලිව් තෙල් පරිභෝජනය දිනකට හැදි 3කට පමණ සීමා කර EVOO පමණක් මිලදී ගන්න.
ප්රසාද දීමනාව: පිසිනු නොලබන විෂ සහිත ආහාර
ඔබ නොදැනුවත්වම ඔබේ සෞඛ්යයට තර්ජනයක් විය හැකි ආහාර ගැන අපි මෙතෙක් කතා කළ නමුත් සමහර ඒවා අප ගන්නා බොහෝ පොදු ආහාර නිසි ලෙස පිසින ලද හෝ ප්රතිකාර නොකළහොත් ඇත්ත වශයෙන්ම භයානක තත්වකයට පත්වෙයි. නිදසුනක් වශයෙන් සාදික්කා විශාල වශයෙන් පරිභෝජනය කළහොත් මායාවන් ඇති විය හැක. කජු සිප්පි තෙල් අර්තාපල් පැළ මෙන් ක්ෂණික ආසාත්මිකතා ප්රතික්රියාවක් ඇති කළ හැකිය. අප්රිකාවේ සහ ආසියාවේ සුලබ අමුද්රව්යයක් වන කැසාවා වල මාරාන්තික විෂක් වන සයනයිඩ් අඩංගු වේ. එබැවින් එය ආහාරයට ගත හැකි ලෙස තම්බා ගත යුතුයි.