මධ්යධරණී ආහාර වේල වඩාත් සෞඛ්ය සම්පන්න එකක් බව ඔප්පු වූ දා සිට ආහාර සෞඛ්යයට කෙතරම් සම්බන්ධද යන්න මිනිසුන්ට අවබෝධ වී ඇත. අවාසනාවකට මෙන් මෙම නව ආහාර පුරුද්ද වටා ඇති කරන ලද බොහෝ ඝෝෂාව එක් නිෂ්පාදනයක් පරිභෝජනය වැඩි කිරීම කෙරෙහි අවධානය යොමු කර ඇති නමුත් සුපිරි ආහාරවලට පවා සමබර ආහාර වේලක සියලුම පෝෂ්ය පදාර්ථ සහ සෞඛ්ය ප්රතිලාභ ලබා දිය නොහැකිය. අද I Love You හි අපි ඔබට සෞඛ්ය සම්පන්න ආහාර අධික ලෙස පානය කළ විට සිදු විය හැකි දේ ගැන පැවසීමට මෙම ලිපිය එක්කරගන්නා ලදි.
1. කැරට්
කැරට් වල බීටා-කැරොටින් පිරී ඇති අතර එය ඔබේ ශරීරය විටමින් A බවට පත් කරයි. අතිරික්ත විටමින් A වැනි දෙයක් නොපවතින්නේ ඔබේ ශරීරය අවශ්ය පරිදි බීටා-කැරොටින් විටමින් A බවට පරිවර්තනය කරන බැවිනුයි. අවාසනාවකට ඔබේ ශරීරයේ ඇති බීටා-කැරොටින් අතිරික්තය කැරොටිනීමියා රෝගයට හේතු විය හැකියාව ඇත. එය ඔබේ සම කහ පැහැයට හැරේ. කැරොටින් ප්රමාණය සැකසූ විට එය ක්රමයෙන් අතුරුදහන් වන අතර කිසිදු හානියක් සිදු නොවේ.
2. ජලය
ඔබේ වකුගඩු වලට එය තවදුරටත් සැකසීමට නොහැකි වූ විට සෝඩියම් මට්ටම පහල යැවීමෙන් අධික ජලය මගින් විද්යුත් විච්ඡේදක අසමතුලිතතාවයක් ඇති කළ හැකිය. තවත් ප්රතිවිපාකයක් නම් ආන්තික අවස්ථාවන්හිදී මොළයේ ජලය සමුච්චය වීමයි. එය ඉදිමීම සහ මිනිස් හිස් කබල දිගු කළ නොහැකි බැවින් පීඩනය වැඩි කරයි. ඉතා දුර්ලභ වුවද මෙම අවස්ථා දෙකම ක්රීඩක ක්රීඩිකාවන් තුළ දීර්ඝ පුහුණු සැසියකින් පසුව හෝ වකුගඩු ආබාධ ඇති පුද්ගලයන් තුළ නැවත සජලනය කිරීමේ අවශ්යතාවක් ඇති බව දැකගත හැකිය.
3. අලිගැට පේර
අලිගැට පේර වල තන්තු සහ විටමින් විශාල ප්රමාණයක් අඩංගු වේ. එය ඔබගේ නරක කොලෙස්ටරෝල් (LDL) අඩු කිරීමට සහ මොනොසැටරේටඩ් මේදවල ඉහළ අන්තර්ගතය නිසා ඔබේ සෛල නඩත්තු කිරීමටද උපකාරී වේ. නමුත් මේදය එලෙසම මේදය ලෙස පවතී. එක් අලිගැට පේර ගෙඩියක කැලරි 240 ක් අඩංගු වන අතර එය පුද්ගලයෙකුගේ නියම කැලරි ප්රමාණයෙන් 10%-20% ක් පමණ වන අතර අධික කැලරි ප්රමාණයක් ශරීරගත වීම ධමනි අවහිර වීමේ ගැටළු වලට හේතු විය හැකිය. අමුවෙන් ආහාරයට ගන්නේ නම් දිනකට අලිගැට පේර භාගයක් හෝ 1ක් පමණ ආහාරයට ගත යුතුයි(උදාහරණයක් ලෙස අලිගැටපේර චිප්ස් නොවේ).
4. බීට්රූට්
බීට්රූට් යනු විටමින් සහ ඛනිජ ලවණවල විශිෂ්ට ආහාර ප්රභවයකි. ඔබේ සිරුර නයිට්රේට් බවට පරිවර්තනය කරන නයිට්රික් ඔක්සයිඩ් බොහොමයක් එහි අඩංගු වන අතර එමඟින් ඔබේ රුධිර පීඩනය අඩු කිරීමට උපකාරී වේ. ඒවා පසුව නයිට්රොසැමයින් බවට පත් වන අතර ඒවා මස් වල ද දක්නට ලැබේ. එයින් අදහස් කරන්නේ කෙනෙකුට රෝග වර්ධනය වීමේ සම්භාවිතාව වැඩි කළ හැකි බවයි. මේ නිසා බීට්රූට් සහ රතු මස් අධික ලෙස ආහාරයට ගැනීමෙන් වැළකී සිටීම වඩාත් සුදුසුයි.
5. මුහුදු පැලෑටි
මුහුදු පැලෑටි විටමින් බී 12 පොහොසත් නොවන සත්ව නිෂ්පාදනයක් සඳහා දුර්ලභ උදාහරණයකි. එය සත්ත්ව ආහාර වලින් තොර සහ නිර්මාංශ ආහාර වේලෙහි මස් සඳහා විශිෂ්ට ආදේශකයක් බවට කිව හැකී. එය අයඩින් සහ තන්තු බහුල අන්තර්ගතය නිසා බර අඩු කර ගැනීමට උපකාරී වන සුපිරි ආහාරයක් ලෙසද ප්රවර්ධනය කර ඇත. නමුත් අධික අයඩින් පරිභෝජනය තයිරොයිඩ් ගැටළු වලට සහ බර වැඩිවීමට පවා හේතු විය හැක. මුහුදු පැලෑටි වර්ධනය වූ ස්ථානය අනුව බැර ලෝහ විශාල ප්රමාණයක් ද අඩංගු විය හැකිය.
6. සෝයා
සෝයා ආහාර විටමින් බී, තන්තු, පොටෑසියම්, මැග්නීසියම් සහ උසස් තත්ත්වයේ ප්රෝටීන් ඇතුළු පෝෂ්ය පදාර්ථ වලින් පොහොසත් ආහාරයකි. ශරීරයට සෑදිය නොහැකි අත්යාවශ්ය ඇමයිනෝ අම්ල 9 ම අඩංගු නිසා එය සම්පූර්ණ ප්රෝටීනයක් ලෙස සැලකේ. නමුත් තයිරොයිඩ් ග්රන්ථියේ ගැටළු හේතුවෙන් ඔබ මෑතකදී ඔබේ ආහාර වේල වෙනස් කර ඇත්නම් ප්රවේශම් වන්න. කාන්තා රෝගීන්ගේ හයිපෝතිරොයිඩ්වාදයට ප්රතිකාර කිරීම සඳහා භාවිතා කරන හෝමෝන ඖෂධවලට සෝයා බාධා කළ හැකිය.
7. තල බීජ
තල බීජවල ඔමේගා-3 අන්තර්ගතය නිසා සුපිරි ආහාරයක් ලෙස අලෙවි වී ඇතත් විශේෂයෙන් හෘද වාහිනී රෝග සම්බන්ධයෙන් ඒවායේ සෞඛ්ය ප්රතිලාභ පිළිබඳ කිසිදු සාක්ෂියක් මෙතෙක් සොයාගෙන නැත. තල ඇටවල අඩංගු ඔමේගා 3 සැමන් මත්ස්යයින් ලබා දෙන වර්ගයට වඩා උරා ගැනීම අපහසුයි. ඒ නිසා වැඩි ප්රමාණයක් අඩංගු වුවත් ඔබ මාළු සමඟ අවශෝෂණය කරන තරමටම තල ඇට ග්රෑම් 100 ක් පමණ ආහාරයට ගත යුතුයි.