ඇමරිකානු විද්යාඥයන් ගණනය කර ඇත්තේ නිවස පිරිසිදු කිරීමට, ආහාර පිසීමට, පිඟන් කෝප්ප කිරීමට සහ අනෙකුත් දේවල් කළමනාකරණය කිරීමට අපට දිනකට පැය 2කට ආසන්න කාලයක් ගත වන බවයි. නමුත් ඔබට මෙම වටිනා කාලය වෙනත් වඩාත් රසවත් කාර්යයන් සඳහා වැය කළ හැකිය.
- ටයිල් අතර මැහුම් පිරිසිදු කිරීම.

උළු අතර ඇති මැහුම් පිරිසිදු කිරීම සඳහා දත් බුරුසුවක් සමඟ නිවස වටා ඇවිදීම අර්ථ විරහිත ය. පිරිසිදු කිරීමට පෙර, ඔවුන් ඒකාකාරව අපිරිසිදු වූ අතර තරමක් සාමාන්ය පෙනුමක්. නමුත් ඔබ ඒවා පිරිසිදු කළහොත් කුමක් සිදුවේද? ඒවායින් සමහරක් සම්පූර්ණයෙන්ම පිරිසිදු වන අතර අනෙක් ඒවා අඳුරු වනු ඇත. එතරම් කැපී පෙනෙන අඩුපාඩු දැන් පැහැදිලි වනු ඇත. ඊට අමතරව, ඔබ මෙය කිරීමට බොහෝ කාලයක් ගත කරන අතර ඇත්තෙන්ම වෙහෙසට පත් වනු ඇත. ඒ වෙනුවට, වසරකට වරක් සීලන්ට් එකකින් මැහුම් ආවරණය කිරීම හෝ මැහුම් මත ඉටිපන්දමක් අතුල්ලන්න වඩා හොඳය.
- වාත්තු යකඩ සේදීම.

ජලය වාත්තු යකඩ මලකඩ වලින් වැසී යාමට තුඩු දිය හැකි අතර, මෙම මතුපිටට ඩිටර්ජන්ට් භාවිතා කිරීමට අවශ්ය නොවේ. ආහාර එහි ඇලවීම වැළැක්වීම සඳහා, එවැනි කබලෙන් ලිපට නිතර නිතර භාවිතා කළ යුතු අතර සෑම විටම ඒවා සේදීම වෙනුවට තෙල්වලින් ආවරණය කළ යුතුය. බොහෝ අවස්ථාවන්හීදී, කඩදාසි සමඟ ඉතිරි වූ ආහාර ඉවත් කිරීම, පතුලේ තෙල් ටිකක් දමා, එය ඉවත් කිරීම ප්රමාණවත්ය. අපේ මුතුන් මිත්තන් කළේ මෙයයි, දශක ගණනාවක් තිස්සේ පෑන් භාවිතා කිරීමට ඔවුන්ට හැකි විය. පෑන් ඇත්ත වශයෙන්ම අපිරිසිදු නම්, ඔබට එය සෝදාගත හැකිය, නමුත් එය වියළීමට අමතක නොකරන්න, ජලය ඉතිරි නොවන බවට වග බලා ගන්න.
- ඔබේ යට ඇඳුම් ප්රවේශමෙන් නවන්න.

සිහින් යට ඇඳුම් පහසුවෙන් හානි වේ, එබැවින් එය පරිස්සමින් නැවී වෙනත් දේවලින් වෙන්ව තබා ගැනීම වඩා හොඳය, නමුත් සාමාන්ය යට ඇඳුම් ලාච්චුවට විසි කළ හැකිය.
- සෑම භාවිතයෙන් පසු කුස්සියේ උදුන සහ උඳුන සේදීම.

තෙත් රෙද්දකින් නැවුම් ලප සහ පැල්ලම් පහසුවෙන් ඉවත් කරනු ලැබේ. සතියකට වරක් ඩිටර්ජන්ට් සමඟ මතුපිට සේදීම සහ මසකට වරක් උඳුන තුල ග්රිල් කිරීම ප්රමාණවත්ය. ආක්රමණශීලී පිරිසිදු කිරීමේ කාරකයන් මතුපිට විනාශ කළ හැකිය, එබැවින් ඒවා කිසිසේත් භාවිතා නොකිරීමට වඩා හොඳය. ආහාර මතුපිටට නොපැමිණෙන අතර අධික උෂ්ණත්වය බොහෝ බැක්ටීරියා විනාශ කරන බැවින් ඔබට වසරකට 3-4 වතාවක් උඳුන සේදිය හැකිය. බොහෝ විට ග්රීස් පිරිසිදු කිරීම වළක්වා ගැනීම සඳහා ඔබට උඳුනේ අභ්යන්තර පෘෂ්ඨය වටා ටින් තීරු දැමිය හැකිය.
- ලී ගෘහ භාණ්ඩ නිතර ඔප දැමීම.

විශේෂඥයන් පවසන්නේ දැනටමත් තෙල් සහ ඉටිවලින් ආවරණය කර ඇති ගෘහ භාණ්ඩ පමණක් මෙම මූලද්රව්ය සමඟ අඛණ්ඩව ආවරණය කළ යුතු බවයි. බොහෝ විට, මෙය පෞරාණික ගෘහ භාණ්ඩ සහ මිල අධික මෝස්තර ගෘහ භාණ්ඩ සඳහා වේ. අනෙකුත් සියලුම ගෘහ භාණ්ඩවල, බොහෝ විට පිරිසිදු කිරීමෙන් ඉවත් කරන නිශ්චිත නිමාවක් ඇත. පෘෂ්ඨය ඉක්මනින් අපිරිසිදු හා අඳුරු වේ. ඔප දැමීමේ නියෝජිතයන් වසරකට දෙවරක් යෙදිය හැකිය. ඉතිරි කාලය, තෙත් රෙද්දකින් මතුපිට පිසදමන්න සහ සම්පූර්ණ කොටස පිරිසිදු කිරීම වෙනුවට පැල්ලම් ඉවත් කරන්න.
- ඔබේ සියලු ආහාර සේදීම.

සැල්දිරි පැකට්ටුවක් එය අනුභව කිරීමට සූදානම් බව පවසන්නේ නම්, ඔබ සෑම කුඩා කැබැල්ලක්ම සේදිය යුතු නැත. සේදීමෙන් ආහාර පිරිසිදු නොකරනු ඇත, නමුත් සින්ක් සහ අනෙකුත් මතුපිට සිට ව්යාධිජනක සමග ඔවුන් “ආසාදනය” කිරීමට විශාල අවස්ථාවක් තිබේ. මස් සෝදා ගැනීමට අවශ්ය නැත. ජලය විෂබීජ හා බැක්ටීරියා වලට එරෙහිව සටන් කිරීමට උදව් නොකරනු ඇත – එය සිදු කිරීම සඳහා පිසීමේදී ඔබට ඉහළ උෂ්ණත්වයක් අවශ්ය වේ. වියළි කඩදාසි තුවායකින් හතු පිස දැමීම වඩා හොඳය. ඒවා සේදීමෙන් ඒවා ඉක්මනින් නරක අතට හැරෙන අතර රසය අවදානමට ලක් විය හැක.
- ඇඳ ඇතිරිලි සහ ඇඳුම් නිතර මදින්න.

ඩෙනිම්, ස්පැන්ඩෙක්ස්, ලොම්, කැෂිමියර් සහ ලයොසෙල් වැනි අයන් කිරීමට අවශ්ය නොවන ද්රව්ය වලින් සාදන ලද දේවල් ඔබ මිල දී ගන්නේ නම් ඔබේ ජීවිතය කෙතරම් පහසු වනු ඇත්දැයි සිතා බලන්න. ඊනියා “ස්ථිර මුද්රණ” ද්රව්ය ද ඇත. නමුත් ඔබ යකඩ කිරීමට අවශ්ය රෙදිපිළි භාවිතා කළත්, ඔබට එය කිරීමෙන් වැළකී සිටිය හැක. ඔබට තෙත් ඇඳුම් එල්ලන්න හෝ රෝල් වියළි රෙදි සෝදන්න පුළුවන්.