සීනි අපේ දත්වලට සහ බරට අහිතකර ලෙස බලපාන බව නොදන්නා අය බොහෝ විට අප අතර ජීවත්වෙයි. කෙසේ වෙතත් සීනි අපගේ ශරීරයට ඇති කරන එකම බලපෑම හෝ නරකම බලපෑම මෙය පමණක් ද නොවේ.
I Love You අපි ඔබට එම පැනිරස ආහාර නැවැත්වීමට හේතු 04 ක් පෙන්වාදීමට කැමතියි.
1. සීනි සමේ වයසට යාම වේගවත් කරයි
සීනි රුධිරයට ඇතුළු වූ විට සමේ තරුණ බව සහතික කරන කොලජන් සහ ඉලාස්ටින් වැනි ප්රෝටීන සමඟ රසායනිකව සම්බන්ධ කරයි.
• පළමුවෙන්ම එවැනි අන්තර්ක්රියා ප්රෝටීන විනාශ කරයි (කොලජන් සහ ඉලාස්ටින් විනාශ වීම සමේ වියළි බව සහ රැළි ඇති කරයි).
• දෙවනුව එය නව හා හානිකර ද්රව්ය නිෂ්පාදනය කරයි. නිදසුනක් වශයෙන් ඒවා මූලික වයසට යාමේ සාධකය වන හිරුට සම වඩාත් සංවේදී කරයි.
2. සීනි දැවිල්ල ප්රතිවර්ධනය කරයි
ප්රදාහය උග්ර කිරීමට සීනිවලට ඇති හැකියාව යන්නෙන් අදහස් කරන්නේ එය ඔබේ සමේ කුරුලෑ සහ රැළි පෙනුම ප්රවර්ධනය කරන බවයි. එය ආතරයිටිස් වැනි රෝග රැසකට ගොදුරු වීමේ අවදානම ද වැඩි කරයි.
අපි සෙම්ප්රතිශ්යාවට ප්රතිකාර කිරීම සඳහා පැණිරස තේ පානය කරන විට පවා සීනි දැනටමත් දැවිල්ල ඇති උගුරේ බැක්ටීරියා සඳහා අභිජනන භූමියක් බවට පත්වේ. එබැවින් සාම්ප්රදායික ක්රම නිෂ්ඵල ක්රම පමණක් නොව හානිකර බව ද පෙනී යයි.
3. සීනි හෘද වාහිනී රෝග ඇති කරයි
කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම ඉහළ නංවන මේද පරිභෝජනය අඩු කිරීමෙන් හෘද වාහිනී රෝග වළක්වා ගත හැකි බව 20 වන සියවස පුරාවටම වෛද්යවරු පරික්ෂන සිදු කළා. සීනි සත්ව මේදවලට වඩා අඩු භයානකදෙයක් යැයි සලකනු ලැබූ මිනිසුන් මේදය රහිත ආහාර ගත් නමුත් රසකැවිලි ආහාරයට ගැනීම නතර කළේ නැත.
21 වන සියවසේදී තත්වය ඉතා සීඝ්ර ලෙස වෙනස් විය. මෑත අධ්යයනයන් පෙන්වා දෙන්නේ සීනි මගින් කොලෙස්ටරෝල් මට්ටම සැලකිය යුතු ලෙස වැඩි කරන අතර සීනි මගින් දැනටමත් හානි වී ඇති රුධිර නාල බිත්තිවලට එය ඇලවීම පහසු කරයි.
4. සීනි වචනාර්ථයෙන් ඔබව පිස්සු වට්ටයි
• අධ්යයනවලින් හෙළි වී ඇත්තේ සීනි මානසික අවපීඩනයට හේතු විය හැකි බවයි. එය සිදුවන්නේ සීනි මගින් මානසික අවපීඩනය සහ භින්නෝන්මාදය ඇති පුද්ගලයින් තුළ BDNF හෝමෝන මට්ටම අඩු කරන බැවිනි.
• වෙනත් අධ්යයනවලින් ඇඟවෙන්නේ අධික සීනි ආහාරයට ගැනීම කාංසාව වැඩි කළ හැකි බවයිඑක්