සීනි රසයි, එහි අඩංගු සෑම දෙයක්ම ඊටත් වඩා රසයි! මිහිරි ස්ඵටික කාබෝහයිඩ්රේට සෑම තැනකම ඇති බව පෙනේ. අපෙන් බොහෝ දෙනෙක් බඩගිනි වූ විට අපගේ ප්රියතම අතුරුපසවල අමතක නොවන රසය මත වාසය කිරීමට කැමතියි. කෙසේ වෙතත්, අහිංසක සතුටක් ලෙස පෙනෙන දෙය ඇත්ත වශයෙන්ම අප එය විශාල වශයෙන් පරිභෝජනය කරන විට බොහෝ සංකීර්ණ සෞඛ්ය ගැටලුවලට හේතුවයි. අද, සීනි වළක්වා ගැනීම දුෂ්කර ය, නමුත් අපගෙන් බොහෝ දෙනෙක් එයට ඇබ්බැහි වී ඇති ආකාරය පවා නොදනිති.
1. මාංශ පේශි සහ සන්ධි වේදනාව.
ඔබ වේදනාවෙන් පෙළෙන නිසා ඔබ නිතිපතා ඇවිදීම, ගෙවතු වගාව හෝ ගොල්ෆ් ක්රීඩා කිරීම මඟහරින බව ඔබට හැඟෙනවාද? එය ඇතුළත සිදුවන ගිනි අවුලුවන ක්රියාවලීන් ගැන ඔබට අනතුරු ඇඟවීමට ඔබේ ශරීරය භාවිතා කරන බොහෝ සංඥා වලින් එකක් විය හැකිය. ඔබේ ආහාර වේලෙහි ඇති අධික සීනි ප්රමාණය නිසා ප්රතිශක්තිකරණ සෛල මගින් ගිනි අවුලුවන පණිවිඩකරුවන් ඔබේ රුධිරයට ස්රාවය කරන අතර එමඟින් උසස් ග්ලයිකේෂන් අවසාන නිෂ්පාදන හෝ ග්ලූකෝස් අණුවකට බැඳී ඇති ප්රෝටීන් බිඳ දැමීමට උත්සාහ කරයි. ඔබ වැඩිපුර සීනි අනුභව කරන තරමට, වඩාත් දියුණු ග්ලයිකේෂන් අවසාන නිෂ්පාදන දිස්වන අතර, එහි ප්රතිඵලයක් ලෙස චක්රය බිඳ දැමීම සඳහා වැඩි ගිනි අවුලුවන පණිවිඩකරුවන් යවනු ලැබේ. එවැනි ජෛව රසායනික ප්රතික්රියා කඳුරැල්ලක් අවසානයේ ආතරයිටිස්, ඇසේ සුද, හෘද රෝග, දුර්වල මතකය හෝ සම රැලි වැටීමට හේතු විය හැක.
2. රසකැවිලි සහ අනෙකුත් සීනි සහිත ආහාර සඳහා ආශාව.
ඔබ පැයකට පමණ පෙර මෆින් ස්කාෆ් කර තිබියදීත්, සීනි ඉතා වේගයෙන් සැකසෙන අතර, ඔබට කුසගින්න දැනේ. ඇත්ත වශයෙන්ම, සීනි ඩොපමයින් මුදා හැරීම සඳහා ප්රසිද්ධය, ඇබ්බැහි වූ ඖෂධ භාවිතා කරන විට ඔබට දැනෙන දේට සමානයි. ප්රතිලාභදායක සිදුවීමකට ප්රතිචාර වශයෙන් මෙම පද්ධතියේ නියුරෝන මගින් ස්නායු සම්ප්රේෂක ඩොපමයින් මුදා හරිනු ලැබේ. මෙම විශේෂිත රසායනිකය අපව හොඳ මනෝභාවයකින් තබා ගැනීම සඳහා වඩාත් ප්රසිද්ධය. මොළය සීනි සලකන්නේ විපාකයක් හෝ සංග්රහයක් ලෙස වන අතර ඔබ වැඩිපුර සීනි අනුභව කරන තරමට ඔබේ ශරීරය එයට ආශා කරයි. එය විෂම සහ ඇබ්බැහි චක්රයකි. ඊට අමතරව, සීනිවල අධික ආහාර, ප්රයෝජනවත් පෝෂ්ය පදාර්ථ අඩංගු නොවන නිසා ඔබට පූර්ණ බවක් දැනෙන්නේ නැත.
3. බලශක්ති ඉහල පහල යාම.
ඔබේ ශරීරයේ බලශක්ති සැපයුම සඳහා ග්ලූකෝස් වගකිව යුතු අතර, ඔබේ රුධිරයේ සීනි මට්ටම නිසි මට්ටමක තබා ගැනීම ඉතා වැදගත් වන්නේ එබැවිනි. මෙයින් යම් අපගමනය දවස පුරා යෝ-යෝ-ඉං ශක්තියට හේතු විය හැක. ඔබ රසකැවිලි අනුභව කරන විට, අග්න්යාශය සෛල වලට ග්ලූකෝස් ගෙන ඒම සඳහා ඉන්සියුලින් මුදා හරින අතර එමඟින් ඔබට ශක්තියක් ලැබෙනු ඇත. චක්රය අවසන් වූ පසු, ඔබේ ශරීරයට වැඩිපුර සීනි අවශ්ය නිසා ශක්ති මට්ටම පහත වැටෙන බව ඔබට දැනේ. ඔබේ ශක්ති මට්ටම පවත්වා ගැනීම සඳහා, රසකැවිලි සහ සෞඛ්යයට අහිතකර කෙටි ආහාර ගැනීමෙන් වළකින්න. ඒ වෙනුවට, කෙට්ටු ප්රෝටීන සහ සෞඛ්ය සම්පන්න මේද තෝරා ගන්න. සෞඛ්ය සම්පන්න ආහාර වලින් ඔබේ ශරීරය සඳහා “සැබෑ” ශක්තිය ලබා ගන්න. ඔබේ රුධිරයේ ඇති මෙම සීනි මට්ටම ඊටත් වඩා වැඩි ශක්ති ප්රමාණයක් සහ අඩුවීමක් ඇති නොකරයි.
4. නිරන්තර සම කැඩී යාම.
එකතු කළ සීනි අඩංගු ආහාර ඉන්සියුලින් මට්ටම ඉහළ යාමට හේතු වන අතර ග්ලයිකේෂන් ක්රියාවලිය ආරම්භ කරයි, නැතහොත් ප්රෝටීන් අණු සමඟ සීනි බන්ධනය වේ. ග්ලූකෝස් ඔබේ රුධිරයට ඇතුළු වූ වහාම එය සංකීර්ණ කායික ක්රියාවලීන් මාලාවක් දියත් කරන අතර එය අවසානයේ දැවිල්ල සහ සමේ ගැටළු ඇති කළ හැකිය. මෙම ඉන්සියුලින් වැඩි කිරීම අවසානයේ ඔබේ සමේ තෙල් ග්රන්ථි වල ක්රියාකාරිත්වය වැඩි කර ගිනි අවුලුවන ක්රියාවලීන් සක්රීය කරයි. එයින් අදහස් කරන්නේ අධික සීනි සහිත ආහාර කුරුලෑ ඇතිවීමේ වැඩි අවදානමක් සමඟ සම්බන්ධ වී ඇති බවයි. ඔබේ නොහික්මුණු සම ඔබට කරදර කරන්නේ නම් සහ වෛද්ය ප්රතිකාර කිසිවක් උදව් නොකරන බව පෙනේ නම්, ඔබේ ආහාර පුරුදු වෙනස් කිරීමට උත්සාහ කරන්න. අපි ඔබේ ජීවිතයෙන් සම්පූර්ණයෙන්ම සීනි කපා හැරීමට අවධාරනය නොකරමු, නමුත් ඔබට එකතු කළ සීනි අඩංගු ආහාර අඩුවෙන් පරිභෝජනය කිරීමට අවශ්ය විය හැක.
5. බර වැඩිවීම.
ඔබේ ජීන්ස් ඉණ වටා තදින් දැනෙන බව සොයා ගැනීම කිසි විටෙක ප්රසන්න පුදුමයක් නොවේ. සතියකට පෙර ඔබ අනුභව කළ චොකලට් කේක් එකක් මෙතරම් නරක ආකාරයකින් ආපසු හැරවිය හැකි යැයි ඔබ කිසි විටෙකත් බලාපොරොත්තු නොවීය! කෙසේ වෙතත්, සීනි සමඟ අධික ලෙස පානය කිරීම පිළිබඳ වඩාත් පැහැදිලි සංඥාවක් වන්නේ යම් බරක් පැටවීමයි. කෙටි කෑම සහ රසකැවිලි සාමාන්යයෙන් ඔබේ මැද කොටසෙහි රාත්තල් ගබඩා කරයි. ඉහළ සීනි මට්ටමක් වෙනත් ස්ථානයකට වඩා ඔබේ බඩේ අතිරික්ත මේදය ගබඩා කරන ඉන්සියුලින් නිෂ්පාදනය වැඩි කරයි.