වර්තමානයේ, එක්සත් ජනපදයේ සාමාන්ය පුද්ගලයෙකු පසුගිය ශතවර්ෂයේ තම මුතුන් මිත්තන් පරිභෝජනය කළාට වඩා 20% ක් පමණ වැඩි කැලරි ප්රමාණයක් පරිභෝජනය කරන බව පර්යේෂණයට අනුව. මිනිසුන් ඔවුන්ගේ ආහාර වේල ගැන වඩාත් දැනුවත් වුවද, සෞඛ්ය සම්පන්න ආහාර ගැනීමේ නීති සියල්ලම නිවැරදිව ලබා ගැනීම සැමවිටම පහසු නොවේ. නිදසුනක් වශයෙන්, වැරදි වේලාවට ඇපල් ආහාරයට ගැනීමෙන් ඔබේ ආහාර ජීර්ණය වැඩි දියුණු කිරීම වෙනුවට බඩවැල් ගැටළු ඇති විය හැක. වාසනාවකට මෙන්, එය රොකට් විද්යාව නොවේ, සහ මූලික නීති අනුගමනය කිරීමට ඉතා පහසු වේ.
- කෙසෙල්
කෙසෙල් ඔබේ උදෑසන ආරම්භ කිරීමට හොඳ විකල්පයක් ලෙස පෙනුනද, ඒවා හිස් බඩක් මත පරිභෝජනය කරන්නේ නම්, ඒවා ඇත්ත වශයෙන්ම ඔබේ ශක්ති මට්ටම අඩු කළ හැකිය. මුලදී, ඒවායේ අධික සීනි ප්රමාණයට ස්තූතිවන්ත වන්නට ඔබට ශක්තිය වැඩි වීමක් දැනෙනු ඇත, නමුත් පැය කිහිපයකට පසු, ඔබට නැවත වෙහෙස සහ කුසගින්න දැනෙන්නට ඉඩ ඇත. කුපිත කළ හැකි බඩවැල් සින්ඩ්රෝමය ඇති පුද්ගලයින්ට කෙසෙල් ආහාරයට ගැනීම තර්ජනයක් විය හැකිය.
- කෝපි
බොහෝ අය සඳහා, අවදි වූ වහාම කෝපි කෝප්පයක් පානය කිරීම වඩාත් ස්වාභාවික දෙයක් ලෙස හැඟේ, නමුත් ඇත්ත වශයෙන්ම එය නිෂ්ඵල ය. ආහාර වේලකට පෙර කෝපි පානය කිරීම කැෆේන් වලට අපගේ ඉවසීම වැඩි දියුණු කරන බව පර්යේෂණයකින් හෙළි වී තිබේ. පිබිදීමෙන් පසු පළමු පැයේදී ඔබේ ශරීරය කෝටිසෝල් නිපදවන අතර මෙම ක්රියාවලියට සහ අපගේ ස්වාභාවික ජීව විද්යාත්මක රිද්මයට බාධා නොකිරීම අත්යවශ්ය වේ. එබැවින් ටිකක් රැඳී සිට ඔබේ කෝපි කෝප්පය භුක්ති විඳින්න. නමුත් නින්ද නොයාම වැළැක්වීම සඳහා නිර්දේශිත දෛනික කැෆේන් ප්රමාණයට ඇලී සිටීම සහ සවස් වරුවේ කෝපි පානය නොකිරීම වඩා හොඳ බව මතක තබා ගන්න.
- සහල්
දිගු දිනක් වැඩ කිරීමෙන් පසු සුෂි හෝ ඉන්දියානු ආහාර ගැනීමට අප කොතරම් කැමතිද, එය හොඳම විකල්පය නොවිය හැකිය. සහල් වල සංකීර්ණ කාබෝහයිඩ්රේට් විශාල ප්රමාණයක් අඩංගු වන අතර එය දිරවීමට බොහෝ කාලයක් ගතවේ. එය හොඳ දෙයක්, මන්ද එය දිගු කලක් අපව ජවසම්පන්න කරවයි. නමුත් එය සහල් අධික කැලරි ප්රමාණයක් ඇති කරන අතර ඔබ රාත්රියේදී එය අනුභව කළහොත් බර වැඩිවීමට හේතු විය හැක. දිවා ආහාර වේල ඔබේ ආහාර වේලට බත් ඇතුළත් කිරීමට හොඳම කාලයයි. මෙම පැය තුළ ඔබේ පරිවෘත්තීය වේගයෙන් ක්රියා කරන අතර ඔබේ ශරීරයට මෙම නිෂ්පාදනය දිරවීමට පහසු වනු ඇත. ඊට අමතරව, ඵලදායී දිනයක් ලබා ගැනීමට ඔබට ශක්තියක් අවශ්ය වනු ඇති අතර සංකීර්ණ කාබෝහයිඩ්රේට ඒ සඳහා උපකාර කළ හැකිය!
- සීනි
ඔබ සෞඛ්ය සම්පන්න ආහාර වේලකට ඇලී සිටීමට උත්සාහ කරන්නේ නම්, සැකසූ සීනි වලින් ඈත්ව සිටීම වඩා හොඳය, නමුත් සමහර විට එය පරීක්ෂාවට නොවැටිය හැකිය. අපි කරන තීරණාත්මක වැරැද්ද නම් අපි පැණිරස කෑමක් ලෙස අනුභව කිරීමයි. මේ ආකාරයෙන් ඔබේ රුධිරයේ සීනි මට්ටම ඉහළ යන අතර, සීනි කරල් සහ කඩා වැටීම් ඇති කරයි, ඔබ වෙහෙසට හා චකිතයට පත් වේ. ඔබට පරීක්ෂාවට එරෙහි විය නොහැකි නම්, ප්රධාන ආහාර වේලෙන් පසු අතුරුපසක් සමඟ ඔබට සලකන්න. මේ ආකාරයෙන් ඔබේ රුධිරයේ සීනි මට්ටම එතරම් නාටකාකාර ලෙස ඉහළ යන්නේ නැත.
- කිරි
සමහර අය කුඩා කල සිටම කිරි වීදුරුවකින් දවස ආරම්භ කිරීමට පුරුදු වී ඇත, නමුත් මෙම පුරුද්ද වැඩිහිටියන්ට හොඳ නැත. කිරි දිරවීමට අපහසු නිසා උදේට පානය කිරීම සහ අනෙකුත් ආහාර සමඟ මිශ්ර කිරීමෙන් අජීර්ණ ඇති විය හැක. උණුසුම් කිරි වීදුරුවක් පානය කිරීමට හොඳම කාලය සවස් කාලයයි. එය ශරීරය සන්සුන් කිරීමට සහ හොඳ රාත්රී නින්දක් ප්රවර්ධනය කිරීමට උපකාරී වේ.
- මස්
මස් ප්රෝටීන් සහ බී විටමින් වල විශිෂ්ට ප්රභවයකි, නමුත් එය ආහාර ජීර්ණ පද්ධතියට අධික බරක් පැටවිය හැකිය. නින්දට යාමට පෙර ස්ටීක් ආහාරයට ගැනීමෙන් වැළකී සිටීම වඩා හොඳ වන්නේ එබැවිනි. ඇත්ත වශයෙන්ම, ඔබ නින්දට යාමට පෙර අවම වශයෙන් පැය 3 ක් මස් හෝ වෙනත් කිසිවක් අනුභව කිරීමෙන් වැළකී සිටිය යුතුය.