මෑතකදී අපගේ ආදරණීය උදෑසන බීම ගැන මතභේදාත්මක කටකතා රාශියක් ඇතිවෙමින් තිබුන නමුත් මෙවැනි ආරවුල් විසඳීම සඳහා විද්යාත්මක ප්රවේශයක් ගැනීමට වඩා හොඳ දෙයක් නොමැති බව ඔබ බොහෝ විට එකඟ වනු ඇති කරුණක් බව අප විශ්වාස කරමු. විද්යාඥයන් පවසන්නේ මධ්යස්ථව කෝපි පානය කිරීම හානිකර නොවනවා පමණක් නොව එය ඔබේ සෞඛ්යයට යහපත් බලපෑමක් ඇති කළ හැකි බවයි. නිදසුනක් වශයෙන් කෝපි ලෝලීන් බොහෝ විට ඔවුන්ගේ සම වයසේ මිතුරන්ට වඩා තරුණ පෙනුමක් ඇති අතර ඇතැම් හෘද වාහිනී පද්ධතියේ රෝග වලට නිරාවරණය වීම අඩුය. I Love You හි අප හට කෝපි වල සෞඛ්ය සම්පන්න ගුණාංග ලැයිස්තුවක් ඔබ සමඟ බෙදා ගැනීමට අවශ්ය වූ අතර එය නිතිපතා පානය කිරීමට කැමති අය වෙත පරිමාණය මාරු කිරීමට හැකියාව ඇත.
1. එය අක්මාව සිරෝසිස් අවදානම අඩු කරයි.
ඉතාලියේ මාරියෝ නෙග්රි ආයතනයේ විද්යාඥයින් සොයාගෙන ඇත්තේ කෝපි පානය කිරීමෙන් අක්මාවේ සිරෝසිස් ඇතිවීමේ අවදානම 50% කින් අඩු කර ගත හැකි බවයි.
2. එය ඇල්සයිමර් සහ පාකින්සන් රෝගය වර්ධනය වීමේ ඔබේ සම්භාවිතාව අඩු කරයි.
ඇල්සයිමර් රෝගයේ වර්ධනයට කෝපි පානය කිරීමේ බලපෑම පිළිබඳව සොයා බැලීම සඳහා ටැම්පා, එෆ්එල් හි පිහිටි ඇල්සයිමර් රෝග පර්යේෂණ මධ්යස්ථානයේ විද්යාඥයන් විසින් අධ්යයනයක් සිදු කරන ලදී. අධ්යයනයේ සොයාගැනීම්වලින් පෙනී ගියේ දිනකට කෝපි කෝප්ප තුනක් පානය කිරීමෙන් රෝගය වර්ධනය වීමේ අවදානම 65% කින් අඩු කළ හැකි බවයි. බ්රසීලයේ සැන්ටා කැටරිනා ෆෙඩරල් විශ්ව විද්යාලයේ පර්යේෂකයන් පැවසුවේ නිතිපතා කෝපි පානය කිරීම පාකින්සන් රෝගය වැළැක්වීමේ විසඳුමක් ලෙස ක්රියා කළ හැකි බවයි. එවැනි රෝගයක් ඇතිවීමේ අවදානම 20% කින් අඩු වේ.
3. පිළිකා රෝග ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරයි.
පසුගිය දශක කිහිපය තුළ සිදු කරන ලද බොහෝ අධ්යයනවලින් පෙනී යන්නේ කෝපි අපගේ සෞඛ්යයට බොහෝ දුරට අහිතකර ලෙස බලපාන බවයි. එය පිළිකා රෝග වර්ධනය වීමට හේතු විය හැකි බවද සඳහන් කර ඇත. කෙසේ වෙතත් මෑත වසරවලදී මෙම උපකල්පනය නිවැරදි බව ඔප්පු වී නැත. මිලාන් විශ්ව විද්යාලයේ සෞඛ්ය සඳහා සායනික අධ්යයන දෙපාර්තමේන්තුව සහ මාරියෝ නෙග්රි ආයතනයේ වසංගත රෝග විද්යා දෙපාර්තමේන්තුව විසින් කරන ලද පර්යේෂණයකින් ඔප්පු වී ඇත්තේ කෝපි පරිභෝජනය ඇත්ත වශයෙන්ම පියයුරු පිළිකා සහ පුරස්ථි පිළිකා ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරන බවයි.
4. එය හෘද වාහිනී පද්ධතියට ධනාත්මක ලෙස බලපායි.
කෝපි පිළිබඳ තවත් පැතිරුණු වැරදි වැටහීමක් කෙනෙකුගේ හෘද වාහිනී පද්ධතියට එහි බලපෑම සමඟ සම්බන්ධ වේ. ඇත්ත වශයෙන්ම හාවඩ් මහජන සෞඛ්ය පාසලේ, සිංගප්පූරුවේ ජාතික විශ්ව විද්යාලයේ සහ බ්රිග්හැම් කාන්තා රෝහලේ විද්යාඥයින් විසින් කරන ලද අධ්යයන කිහිපයකින් පෙන්නුම් කළේ දිනකට කෝපි කෝප්ප 3-5 ක් පානය කරන පුද්ගලයින් හෘදයාබාධයකින් පෙළීමට ඇති ඉඩකඩ තුන් ගුණයකින් අඩු බවයි. වෙනත් බීම වර්ග බොන අයට වඩා තත්වය. එවැනි කුඩා ප්රමාණයක් හෘද වාහිනී පද්ධතියේ ක්රියාකාරිත්වයට කිසිදු අහිතකර බලපෑමක් ඇති නොකරන බැවින් කෝපි කෝප්ප 1 ක් හෝ 3 ක් පානය කිරීම අතර විශාල වෙනසක් නොමැති බව අධ්යයනය පෙන්වා දෙයි.
5. සන්ධි රෝග සහ පිත්තාශයේ ගල් ඇතිවීම අඩු කරයි.
රක්තවාතය දුර්වල පරිවෘත්තීය තත්වයක් නිසා ඇති වන අතර එහි ප්රතිඵලයක් ලෙස ශරීරයේ පටකවල විවිධ සංඝටක ගොඩගැසී ඇත. නමුත් කෝපි පරිවෘත්තීය වැඩි දියුණු කරන නිසා එය පරිභෝජනය කිරීමෙන් රක්තවාතය වළක්වා ගත හැකිය. මෙම කරුණ හාවඩ් වෛද්ය විද්යාලයේ සහ බ්රිග්හැම් කාන්තා රෝහලේ විද්යාඥයින් විසින් ඔප්පු කරන ලදී. කැෆේන් වැනි කෝපි වල ඇති සමහර ද්රව්ය පිත්තාශයේ ගල් සෑදීමේ අවදානම අඩු කරයි. ඔබ දිනකට කෝපි කෝප්ප 4 ක් පානය කරන්නේ නම් මෙම රෝගය වැළඳීමේ අවදානම 4% කින් සහ ඔබ කෝප්ප 5 ක් පානය කරන්නේ නම් 45% කින් අඩු කළ හැකි බව Scott Gottlieb සොයා ගෙන ඇත.
6. එය දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාව ඇතිවීමේ අවදානම අඩු කරයි.
Aarhus විශ්ව විද්යාලය, Aarhus විශ්ව විද්යාල රෝහල සහ Odense University Hospital හි ඩෙන්මාර්ක විද්යාඥයින් විසින් කෝපි පානය කිරීම Type-2 දියවැඩියාව වර්ධනයට බලපාන්නේ නැති බව ඔප්පු කර ඇත. කෝපි වල අමුද්රව්යයක් වන කැෆෙස්ටෝල්, ග්ලූකෝස් බලපෑමට නිරාවරණය වන විට අග්න්යාශයේ ඉන්සියුලින් මට්ටම ඇත්ත වශයෙන්ම වැඩි කරයි. කෝපි පානය කිරීමෙන් දෙවන වර්ගයේ දියවැඩියාවෙන් ඔබව ගලවා ගත හැක්කේ එබැවිනි.
7. එය ඔබගේ ශරීරයේ සෑම සෛලයක්ම පුනර්ජීවනය කරයි.
කෝපි වල අඩංගු ප්රතිඔක්සිකාරක ඔබේ ශරීරයේ සෛල වලට පුනර්ජීවන බලපෑමක් ඇති කරයි. සෝල් හි Ewha කාන්තා විශ්ව විද්යාලයේ විද්යාඥයින් කියා සිටින්නේ කෝපි සාරය මගින් කුඩා රැලි ඉවත් කිරීමට සහ එය ඔබගේ ශරීරයෙන් තරලය නැතිවීම සහ කොලජන් නැතිවීම වළක්වන බවයි. ද්රාව්ය කෝපි, සීනි සහ ජලය භාවිතයෙන් ඔබට එය නිවසේදීම සාදා ගත හැකිය. නිතිපතා කෝපි බොන අය තම වයසේ අනෙක් අයට වඩා තරුණ පෙනුමක් ඇත්තේ එබැවිනි.
8. වැඩිහිටියන් අතර මාංශ පේශි ශක්තිය වැඩි කරයි.
අප ඉහත සඳහන් කළ පරිදි මහලු වියේදී කෝපි පානය කිරීම හොඳ අදහසක් වීමට බොහෝ හේතු තිබේ. තවද කොවෙන්ට්රි විශ්වවිද්යාලයේ විද්යාඥයින් සොයා ගත්තේ කැෆේන් වැඩිහිටියන්ගේ මාංශ පේශි ශක්තිය වැඩි කිරීමට දායක වන බවයි. මෙය ඔවුන්ට හදිසි වැටීම් හා තුවාල වළක්වා ගැනීමට උපකාරී වේ.
9. එය ඔබට දිගු කාලයක් ජීවත් වීමට උපකාරී වේ.
Marc J. Gunter සහ Neil Murphy පවසන්නේ කෝපි වලට විවිධ හේතූන් මත ඔබේ මරණ අවදානම අඩු කළ හැකි බවයි. අධ්යයනය විවිධ රටවල සිදු කරන ලද අතර එහි ප්රතිඵලය සමාන වූයේ නිතිපතා කෝපි පානය කරන පුද්ගලයින් අතර මරණ අනුපාතය අඩු බවයි. දුම්පානය පවා කරන බව ද විද්යාඥයෝ පෙන්වා දුන්හ. දුම්පානය එම බලපෑම වෙනස් නොකරන බැවින් කෝපි පානය කිරීමෙන් ප්රයෝජන ගත හැකිය.