free page hit counter
සෞඛ්‍ය උපදෙස්අපි කන අතරේ වතුර පානය කිරීම ඇත්ත වශයෙන්ම සුදුසු...

අපි කන අතරේ වතුර පානය කිරීම ඇත්ත වශයෙන්ම සුදුසු ද නැද්ද ?

-

- Advertisment -spot_img

සෞඛ්‍ය ආහාර රූපවාහිනී වැඩසටහන් වල ඔවුන් බොහෝ විට පවසන්නේ එකවර කෑම බීම තහනම් බවයි. සමහර විද්වතුන් පැහැදිලි කරන්නේ ජලය අපගේ ආමාශයේ අම්ලය තනුක කරන බවයි. තවත් සමහරු හිතන්නේ එහෙම කිරීමෙන් අපි මහත වෙනවා කියලා. තවද සමහර අය සිතන්නේ ජලය ජීර්ණය නොකළ ආහාර ආමාශයෙන් පිටතට තල්ලු කරන බවයි. සාමාන්‍ය ජලය අපට එතරම් හානිකර විය හැකිද? I Love You හි අපි අවසානයේ තීරණය කළේ ආහාර ගන්නා අතරතුර ජලය පානය කිරීම සහ හුදෙක් මිථ්‍යාවක් යනු කුමක්ද යන්න පිළිබඳ සත්‍යය සොයා ගැනීමටයි.

ආමාශයේ ඇති ආහාර සහ ජලයට කුමක් සිදුවේද?


ආහාර දිරවීමේ ක්‍රියාවලිය ආරම්භ වන්නේ අපගේ අනාගත ආහාර වේල ගැන සිතන විටයි. කෙල මුඛය තුළ නිපදවයි. අපි ආහාර හපන විට අපි එය ආහාර දිරවීමට අවශ්ය එන්සයිම අඩංගු කෙල සමග මිශ්ර කරයි. එවිට මෘදු වූ ආහාර අපගේ ආමාශයට ඇතුළු වන අතර එහිදී එය ආමාශයේ අම්ලය සමඟ මිශ්‍ර වේ. සාමාන්‍යයෙන් ආහාර ද්‍රව හෝ චයිම් බවට පත් කිරීමට පෙර ආමාශයට ආහාර දිරවීමට පැය 4ක් අවශ්‍ය වේ. චයිම් ශරීරයට සියලුම පෝෂ්‍ය පදාර්ථ ලබා දෙන අන්ත්‍රය තුළට තවදුරටත් ගමන් කරයි. ආමාශයේ ජලය දිගු වේලාවක් පවතින්නේ නැහැ. ආමාශයට ජලය අවුන්ස 10ක් ගෙන යාමට විනාඩි 10ක් පමණ ගත වේ. ඉතින් කන ගමන් බිව්වොත් බඩේ වැව් හැදෙන්නෙ නෑ. එය ඉතා ඉක්මනින් හපන ලද ආහාර හරහා ගමන් කරයි. එය මොයිස්චරයිසින් කර ඉක්මනින් ආමාශයෙන් පිටවෙයි.

දියර ආම්ලිකතාවය අඩු නොකරයි.
අපගේ ශරීරය සංකීර්ණ නමුත් ඉතා හොඳින් සුසර කරන ලද පද්ධතියකි. ආමාශයට යමක් ජීර්ණය කළ නොහැකි බව දැනෙන්නේ නම් එය වැඩි එන්සයිම නිපදවන අතර ඇතුළත දියරයේ ආම්ලිකතාවය වැඩි කරයි. ඔබ වතුර ගැලුම් භාගයක් පානය කළත් එය ආම්ලිකතාවයට බලපාන්නේ නැහැ. මාර්ගය වන විට ආහාර සමඟ ජලය ද ආමාශයට ඇතුල් වේ. උදාහරණයක් ලෙස සාමාන්යයෙන් තැඹිලි ගෙඩියක ජලය 86% කින් සමන්විත වේ.

දියර ආහාර දිරවීමේ වේගයට බලපාන්නේ නැත.


ඝන ආහාර සම්පූර්ණයෙන්ම ජීර්ණය වීමට පෙර බඩවැල් තුළට දියර තල්ලු කරයි යන වැරදි මතය සනාථ කරන අධ්‍යයනයන් නොමැත. ඝන ආහාරවලට වඩා වේගයෙන් දියර ශරීරයෙන් පිටවන නමුත් එය ආහාර දිරවීමේ වේගයට බලපාන්නේ නැතැයි විද්‍යාඥයෝ පවසති.

ඉතින් අපිට කන අතරතුර බොන්න පුළුවන්ද?
කන ගමන් බිව්වොත් කිසිම හානියක් වෙන්නේ නෑ. ඊට පටහැනිව ජලය ඝන ආහාර මෘදු කිරීමට උපකාරී වේ. නමුත් ඔබ ආහාර ගිල දැමීමට පෙර බොන්න එපා. අවශ්ය එන්සයිම අඩංගු ආහාර ප්රමාණවත් තරම් කෙල තිබිය යුතුයි. ආහාර ගන්නා අතරතුර බීමට යම් යම් වාසි ඇත. පර්යේෂනවලින් පෙනී යන්නේ පුද්ගලයෙකු වතුර ටිකක් පානය කිරීම සඳහා කෙටි විරාමයක් ලබා දෙන විට එය ආහාර ගැනීමේ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest news

සාමාන්‍ය තත්ත්වයෙන් බැහැර වූ නිවාස 7ක්.

අසාමාන්ය වර්ණ සහ අතිවිශිෂ්ට සැරසිලි අපගේ ස්ථාන අද්විතීය වන අතර අයිතිකරුවන් ගැන බොහෝ දේ කියන්න. නමුත් සෑම කෙනෙකුම මුළු...

ගුණැති කෙසෙල්මුව විවිධ රස වලින් රෙසිපි 5ක් මෙන්න.

1. කෙසෙල්මුව සීනි සම්බෝල. අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය :- කෙසෙල්මුව 1, ලියාගත් ළූණු ගෙඩි 1, කරපිංචා කොළ ස්වල්පයක්, හාල්මැස්සො ග්‍රෑම් 100 පමණ,...

නිෂ්පාදන නිර්මාණයේ සැබෑ විශිෂ්ටතම නිර්මාණ කිහිපයක් මෙන්න.

"යක්ෂයා විස්තර තුළ සිටී, ”ප්‍රසිද්ධ ප්‍රකාශනය පවසන අතර එය එදිනෙදා අයිතම සැලසුම් කිරීම සඳහා විශේෂයෙන් සත්‍ය වේ. කෝපි බෑගයක...

දැක්ක ගමන් මිලදී ගන්න හිතෙන අපූරු නිර්මාණ කිහිපයක් මෙන්න.

අවම වශයෙන් එක් වරක් සාප්පු සවාරි ගිය ඕනෑම අයෙකු පරීක්ෂාවට එරෙහි වීම සහ රාක්කයේ ඇති නිෂ්පාදන පුදුම සහගත ලෙස...
- Advertisement -spot_imgspot_img

රසම රස ඥානකතා ගෙදරදීම හදාගන්න විදිහ මෙන්න.

පිටි කෝප්ප 1බේකින් පවුඩර් තේ හැඳි 1බිත්තර 1සීනි 75gවැනිලා තේ හැඳි 1බටර් 50gකිරි ස්වල්පයක්. සාදන ක්‍රමය මුලින්ම සීනි හා බිත්තර හොදින්...

සම්පූර්ණයෙන්ම නව තලයකට ගෙන ගිය නිර්මාණාත්මක දේවල් 8ක් මෙන්න.

නිර්මාණකරුවෙකුගේ කාර්යය පහසු නැත. සාමාන්‍ය යැයි පෙනෙන වස්තූන් තුළට නව ජීවයක් ලබා දී “මට මෙය ඉක්මනින් මිලදී ගැනීමට අවශ්‍යයි!”...

Must read

සාමාන්‍ය තත්ත්වයෙන් බැහැර වූ නිවාස 7ක්.

අසාමාන්ය වර්ණ සහ අතිවිශිෂ්ට සැරසිලි අපගේ ස්ථාන අද්විතීය වන...

ගුණැති කෙසෙල්මුව විවිධ රස වලින් රෙසිපි 5ක් මෙන්න.

1. කෙසෙල්මුව සීනි සම්බෝල. අවශ්‍ය ද්‍රව්‍ය :- කෙසෙල්මුව 1, ලියාගත්...
- Advertisement -spot_imgspot_img

You might also likeRELATED
Recommended to you