ආහාර නොඉවසීම සහ ආහාර අසාත්මිකතා එකම දේවල් නොවන බව මුලින්ස මතක තබා ගන්න. සාමාන්යයෙන් ආහාර නොඉවසීමේ රෝග ලක්ෂණ ජීවිතයට තර්ජනයක් නොවන නමුත් තවමත් තරමක් අප්රසන්න විය හැකිය. සමහර විට ආහාර නොඉවසීමක රෝග ලක්ෂණ ඉතා මෘදු විය හැකි නමුත් ඔබ එය හඳුනාගෙන ඔබේ අමනාප ආහාර ගැනීම අඩු කළ පසු ඔබට නැවත කිසි දිනෙක එවැනි අපහසුතාවයක් ඇති නොවනු ඇත. I Love You හි අපි වඩාත් සුලභ ආහාර නොඉවසීම සහ ඒවායේ සාමාන්ය රෝග ලක්ෂණ ලැයිස්තුවක් සකස් කර ඇත්තෙමු. ඔබ ආහාර නොඉවසීමකින් පෙළෙන බව පෙන්නුම් කරන පොදු ලක්ෂණ කිහිපයක් තිබේ.
උදර වේදනාව. බඩ පිපීම. පාචනය. ගෑස්. වේගවත් හද ගැස්ම. කාංසාව. නින්ද නොයාම. ස්නායු භාවය. නොසන්සුන් බව. නාසය හිරවීම සහ තවත් දේ ඔබට අපහසුතාවයක් ඇති කිරීමට ඉඩ ඇති ආහාර වර්ග මොනවාදැයි සොයා බැලීම වැදගත් නිසා අපි මෙම තෝරාගත් ආහාර කිහිපයක් මෙහි ඇතුළත් කොට ඇත.
1. කිරි නිෂ්පාදන
ලැක්ටෝස් නොඉවසීම ඇති පුද්ගලයින්ට කිරි නිෂ්පාදනවල ඇති ලැක්ටෝස්, සීනි ජීර්ණය කළ නොහැක. පොදු රෝග ලක්ෂණ: උදර වේදනාව, බඩ පිපීම, පාචනය, ගෑස්. ඔබට ලැක්ටෝස් නොඉවසීමක් ඇති බව ඔබ සිතන්නේ නම් බටර් සහ අයිස්ක්රීම් ඇතුළු කිරි නිෂ්පාදනවලින් වළකින්න. නමුත් බොහෝ විට ලැක්ටෝස් නොඉවසීම ඇති පුද්ගලයින්ට සමහර චීස් සහ කෙෆීර් වැනි පැසුණු නිෂ්පාදන සමඟ කිසිදු ගැටළුවක් ඇති නොවේ.
2. කැෆේන්
කැෆේන් අඩංගු එකම නිෂ්පාදනය කෝපි බව ඔබ සිතන්නේ නම් කෝපි පානය නතර කිරීමට උත්සාහ කරන්න. එය ඇත්ත වශයෙන්ම සත්ය නොවන බව ඔබට වැටහෙනු ඇත. කැෆේන් තේ, සෝඩා, ශක්තිජනක බීම සහ චොකලට් වලද සොයාගත හැකිය. කොළ හෝ සුදු තේ වල පවා කැෆේන් ඇත. පොදු රෝග ලක්ෂණ: වේගවත් හද ගැස්ම, සාංකාව, නින්ද නොයාම, ස්නායු භාවය, නොසන්සුන් බව. ඔබට කැෆේන් වලින් මෙවැනි තත්වයක් තිබිය හැකි යැයි ඔබ සිතන්නේ නම් ඔබ තේ සහ කෝපි කෝප්ප ගණන සීමා කරන්න. නැතහොත් ඒ වෙනුවට කැෆේන් නැති බීම ගන්න.
3. සැලිසිලේට්
“සැලිසිලේට්” යන වචනය ඔබේ විද්යා පන්තියේ රසායනාගාරයේදී ඔබ දුටු දෙයක් ලෙස සිහිපත්වේ නම් ඒ ගැන කරදර නොවන්න. සැලිසිලේට් යනු ඇත්ත වශයෙන්ම ශාක කෘමීන් සහ රෝග වලින් ආරක්ෂාවක් ලෙස නිපදවන ස්වාභාවික රසායනික ද්රව්ය වේ. එය පලතුරු, එළවළු, තේ, කෝපි, කුළුබඩු, ඇට වර්ග සහ මී පැණි වැනි පුළුල් පරාසයක ආහාර වලින් සොයාගත හැකිය. පොදු රෝග ලක්ෂණ: නාසය හිරවීම, ඇදුම, පාචනය, බඩවැල් දැවිල්ල (කොලිටික්), වද. ආහාර වේලෙන් සැලිසිලේට් සම්පූර්ණයෙන්ම ඉවත් කළ නොහැකි වුවද කුළුබඩු, කෝපි, මුද්දරප්පලම් සහ දොඩම් වැනි සැලිසිලේට් බහුල ආහාර ගැනීමෙන් වැළකී සිටීම සැලිසිලේට් නොඉවසීමේ රෝග ලක්ෂණ සමනය කිරීමට උපකාරී වේ.
4. Amines
ඇමයින් නම් තවත් රසායනික ද්රව්යයක් වන්නේ ආහාර ගබඩා කිරීමේදී සහ පැසවීමේදී ස්වභාවිකව සෑදෙන ද්රව්යයකි. විවිධ වර්ගයේ ඇමයින් වර්ග ඇති අතර එය පැඟිරි පලතුරු, චොකලට්, දුම් මාළු, සුව කළ මස්, පරණ වූ චීස්, විනාකිරි, බියර් සහ වයින් වල දක්නට ලැබේ. පොදු රෝග ලක්ෂණ: සමේ සේදීම, හිසරදය, වද, කැසීම, සාංකාව, බඩේ කැක්කුම, පාචනය, අඩු රුධිර පීඩනය. ඔබට ඇමයින් ඇති බව ඔබ සිතන්නේ නම් අමිහිරි වර්ගයේ අධික ආහාර ඉවත් කිරීමට උත්සාහ කරන්න. ඇන්ටිහිස්ටැමින් ගැනීම ද විකල්පයක් විය හැකිය.
5. FODMAPs
FODMAPs යනු බොහෝ ආහාර වල ඇති කෙටි දාම කාබෝහයිඩ්රේට් සමූහයක් වන අතර අපගේ ආහාර ජීර්ණ පද්ධතිය මගින් දුර්වල ලෙස අවශෝෂණය වේ. බැක්ටීරියා FODMAPs බිඳ දමා වායුව නිපදවන අතර එමඟින් බඩ පිපීම සහ අපහසුතාවයක් ඇති කරයි. පොදු රෝග ලක්ෂණ: කුපිත කළ හැකි බඩවැල් සින්ඩ්රෝමය, බඩ පිපීම, පාචනය, ගෑස්, උදර වේදනාව, මලබද්ධය. ඔබට FODMAPs වල අහිතකර තත්වයක් ඇති බව ඔබ සිතන්නේ නම් මෙම සංරචක වලින් ඉහළ ආහාර ඉවත් කිරීමට උත්සාහ කරන්න.
6. ග්ලූටන්
ග්ලූටන් අප සිතනවාට වඩා බහුලව දක්නට ලැබේ. ග්ලූටන් සමස්ත ජනගහනයෙන් 0.5 සිට 13% දක්වා ඕනෑම තැනකට බලපාන බව අධ්යයනය ඇස්තමේන්තු කර ඇත. ග්ලූටන් යනු තිරිඟු, බාර්ලි, රයි සහ ට්රයිටිකල් වල ඇති ප්රෝටීනයකි. පොදු රෝග ලක්ෂණ: උදර වේදනාව, බඩ පිපීම, හිසරදය, වද. ඔබට ග්ලූටන් ඇති බව ඔබ සිතන්නේ නම් පාන්, පැස්ටා, ධාන්ය වර්ග, බියර්, රතිඤ්ඤා, ග්රේවි, කණ්නාඩි සහ සෝස් (විශේෂයෙන් සෝයා සෝස්) වලින් වළකින්න.
7. ෆෲක්ටෝස්
ෆෲක්ටෝස් යනු පලතුරු, එළවළු සහ මී පැණිවල ඇති සීනි වර්ගයකි. සමහර පුද්ගලයින් සඳහා ෆෲක්ටෝස් කාර්යක්ෂමව අවශෝෂණය නොවන අතර එය අපහසුතාවයට හේතු වේ. පොදු රෝග ලක්ෂණ: Reflux, ගෑස්, ඔක්කාරය, බඩ පිපීම. ඔබට ෆෲක්ටෝස් ඇති විය හැකි යැයි ඔබ සිතන්නේ නම් සෝඩා, මී පැණි, පළතුරු යුෂ, ඉරිඟු සිරප් සහ ඇපල්, කොමඩු, චෙරි සහ පෙයාර්ස් වැනි ඇතැම් පලතුරු වළක්වා ගැනීම හෝ ඉවත් කිරීම සහ සීනි ස්නැප් කඩල වැනි ඇතැම් එළවළු ඉවත් කිරීම යහපත් වේ.